NIEUWS, TEXEL-PLAZA

‘Bibliotheek van wolboeken’ in oude schapenboet

Door Joop Rommets
Gepubliceerd: Zondag 04 Juni 2017
2740 x bekeken
Veel Texelser kan een locatie niet zijn. Te midden van schapen, kippen en tuunwallen, met zicht op de duinen, de TESO-boot en het dorp Den Hoorn, exposeert Ericka Voortman voor het derde achtereenvolgende jaar in de oude boet van schapenfokker Ruud Bakker.

De kunstenaar is er erg blij mee, vertelt ze tijdens een rondleiding. “Ik vind het hier schitterend. Een stel kwam hier een paar dagen geleden, nam een foto van de boet en wilde weer weggaan. Willen jullie niet even binnen kijken?, vroeg ik. Ze deden het en bleven een hele tijd. Toen ze weer buiten stonden, waren ze helemaal verbaasd. Dit hadden we niet verwacht, zeiden ze. Dat vind ik mooi. Je hoopt dat mensen op een onverwachte plek een pareltje vinden. Dat is leuker dan exposeren in een galerie.”

Ze wijst: “Kijk, dit spinnetje maakt een web. Dat laat ik gewoon zitten. Zo is het net of dit kunstwerk al heel oud is. Het licht hier is ook prachtig. Bezoekers vinden soms dat ik spotjes moet gebruiken om dingen uit te lichten. Maar dat doet de zon al. Je moet soms alleen even wachten op het juiste moment.” Het project van Voortman – ‘Bibliotheek van wolboeken’ – bestaat uit boeken zonder woorden, gemaakt van schapenwol, waaraan elke ‘lezer’ zijn of haar eigen betekenis mag geven. “Er is ook een boek van zwarte wol bij. Eén bezoeker moest daarbij aan de dood denken. Somber, treurig. Voor mij hoort bij de dood ook dat je iemand mist. Dat komt voort uit liefde. Dat is juist licht, dus.”

Iemand voorschrijven wat hij moet vinden, doet Voortman in ieder geval niet. “Kijk wat er gisteravond in Londen weer gebeurd is. Mensen die een aanslag plegen omdat ze menen dat zij de enige juiste interpretatie van een boek hebben. Hoe kun je dat bedenken?”

De schapenboet waar Voortman exposeert, staat aan het fietspad tussen de Mokweg en de Stolpweg, anderhalve kilometer van Den Hoorn. Meer informatie: www.hendrikje.nu.