Egels houden zich overdag schuil en komen in de schemering tevoorschijn
Egels houden zich overdag schuil en komen in de schemering tevoorschijn Foto: Frank van Hevel/Flickr

Voorkom maaislachtoffers onder de dieren

Natuur

Het groeiseizoen is begonnen en er wordt alweer druk gemaaid in de tuinen. Helaas vallen daarbij geregeld slachtoffers onder de dieren die in het gras lopen. Bij Ecomare komen regelmatig ernstig gewonde dieren in de opvang en dan zijn het vooral egels. Daarbij dringt zich de vraag op: wat kunnen we doen om dit te voorkomen?

Egels zijn nachtdieren. Ze worden actief in de schemering. Overdag verschuilen ze zich onder bijvoorbeeld heggen en tegen de avond gaan ze op pad. Dat is het moment van de dag waarop ze een maaimachine tegen kunnen komen.

Wanneer beter niet?

Als er niet gemaaid zou worden van twee uur voor zonsondergang tot twee uur na zonsopgang, zou dat al een hoop slachtoffers schelen, aldus Ecomare. “Dit geldt ook voor de robotmaaier; laat hem alleen overdag rondrijden. Ook kantenmaaiers kunnen flinke schade toebrengen aan dieren die niet op tijd weg kunnen komen. Controleer het gebied waar je dit apparaat inzet dus vooraf goed.”

Wees lui

Behalve egels worden tijdens het maaien ook kleinere dieren verwond of gedood, zoals muizen, woelmuizen en allerlei ongewervelden die zich in het gras kunnen ophouden. Uit oogpunt van de natuur en dan vooral de biodiversiteit - de soortenrijkdom in flora en fauna - zou het veel beter zijn op het gazon of een deel daarvan het gras hoger te laten staan; daarin vinden dan veel meer soorten een plekje. “Het advies is daarom: wees lui, maai niet en geniet van alles wat je erin ziet leven en de bloemen die erin verschijnen!” besluiten de dierverzorgers van Ecomare.