Foto: Eva Groot
Foto: Eva Groot

HoomStreet: leven in een container

Laatste ondernemersberichten
Droom je van een eigen studio? Woonruimte voor seizoenspersoneel? Een man-cave? Een kangoeroewoning? Een kantoor- of praktijkruimte? Een betaalbaar en toch duurzaam pand, klein of groot, volledig naar eigen smaak ontworpen en bovendien mobiel: Cee Marlin van HoomStreet is vraagbaak op het gebied van containerwoningen, ontwerpt en bouwt ze én geeft cursussen in het realiseren ervan.

Cee woont sinds begin september op Texel, aan de Stuifweg. Samen met zijn vrouw, geboren en getogen Texelse, kwam hij naar het eiland. “Tot voor kort woonden we in Hoorn, maar mijn vrouw wilde graag terug naar het eiland.” Ook Cee is geboren en getogen eilander: zijn wortels liggen op Aruba. Het eilandleven is hem dus niet onbekend en Cee was enthousiast over de verhuizing. Vanuit hun woning nabij de dijk werkt hij aan zijn opdrachten op de Antillen en de Caraïben - de ondernemer pendelt tussen Aruba, Sint Maarten en Texel - en zijn plannen om de Nederlandse markt te bedienen.

Isoleren met eierdozen
“Ik kom uit een familie van grootgrondbezitters”, vertelt Cee. “Wij bouwen sinds jaar en dag onze eigen huizen, het zit in mijn bloed.” Zodoende werd Cee 25 jaar geleden door een studievriend gevraagd te helpen met het realiseren van een studio. “Hij was drummer en had een geluidsdichte studio nodig, die we maakten van een container. De container isoleerden we van binnen met oneindig veel eierdozen. Door het project kreeg ik interesse in het bouwen van alternatieve woningen, zoals containerhuizen, zandzakhuizen en geodesic dome. Zodoende heb ik alternatieve bouwstijlen geïntroduceerd in mijn bedrijf Carib Housing, waar HoomStreet een afgeleide van is. Het wezenlijke verschil tussen de werkzaamheden op de Antillen en de Caraïben en Nederland is de manier van isoleren: hier isoleren we om de warmte binnen te houden en de kou buiten; daar om de airco-koelte binnen te houden.”

Re-use, repurpose, recycle
Carib Housing ontwerpt, bouwt en plaatst tiny houses van containers op Sint Maarten. “Een container is ideaal als basis voor een mobiele woning”, laat Cee weten. “De container heeft zich ruimschoots bewezen: het is een metalen kist die allerlei klappen kan opvangen en niet instort bij aardbevingen. Mits de container goed wordt behandeld, gaat hij wel 50 jaar mee. Bovendien kunnen ze gestapeld of aaneengeschakeld worden, zodat de constructie de gewenste grootte bereikt. Sinds 31 jaar worden containers ook gebruikt om in te wonen.” HoomStreet werkt vanuit het principe re-use, repurpose, recycle. “Al het materiaal dat we uit de containers snijden, bijvoorbeeld voor ramen, hergebruiken we - bijvoorbeeld als stormluiken. Mijn passie is het hergebruiken van materialen en het toepassen van duurzame, ecologische oplossingen, die terug te vinden zijn in alle ontwerpen.”

Vrijheid
De containerunits die HoomStreet - in overleg met de klant - ontwerpt, zijn bruikbaar als bijvoorbeeld woonruimte - van recreatief tot particulier - en bedrijfsruimte - van kantoor tot café. “In Amsterdam bijvoorbeeld, zie je steeds meer pop-uprestaurants of pop-upkantoren. In Nederland is bovendien sinds enige jaren ook de tiny-housebeweging actief, een concept dat is overgewaaid vanuit Amerika.” Cee legt uit wat de achterliggende gedachte is van deze beweging: “Tegenwoordig willen veel jonge mensen zich niet meer binden aan een koophuis, maar investeren zij liever in vrijheid en een klein, eventueel verplaatsbaar huis. Je hoeft namelijk niet te kiezen uit wat in de schappen ligt: je kunt ook zelf iets bedenken.” Een containerwoning is al voor minder dan €10.000,- te realiseren. “Koop een container, sprokkel spullen bij elkaar, klaar. Bovendien is de container verplaatsbaar – hij wordt door middel van palen verankerd in de grond – dus als je je omgeving zat bent, kun je je huis altijd laten verschepen”, lacht Cee.

Inspireren
“Met schaarste aan modulaire, verplaatsbare en degelijke huisvesting en de tiny-housebeweging in het vizier, is de doelstelling de drempel naar zelfredzaamheid te verlagen”, vertelt Cee. “Zeker op het gebied van wonen willen we mensen inspireren en mogelijkheden beschikbaar maken.” Met de modulaire bouwstijl van woon- en bedrijfsunits die verplaatsbaar zijn, is HoomStreet per direct beschikbaar om mee te helpen denken met het oplossen van tijdelijke huisvesting. “Bijvoorbeeld voor ondernemers die opzoek zijn naar tijdelijke huisvesting voor seizoenspersoneel ligt een concept voor een verplaatsbare dienstwoning klaar, die overigens prima aansluit op het toepassen van inpandig huisvesting.”

Containerwijk
Cee woont zelf niet in een container, maar werkt wel aan een eigen unit op Sint Maarten. “Daar zijn we momenteel bezig met de voorbereiding voor een containerwijk, waarin ik ook een appartement voor mezelf wil realiseren. Het is meermaals voorgevallen dat ik iets had gemaakt en baalde dat ik er zelf niet in kon wonen”, (zie inzet) lacht Cee. Een bijzondere opdracht die Carib Housing kreeg, was het realiseren van tien starterswoningen op een perceel in privé-eigendom op Sint Maarten. “Deze dame realiseert zich dat starters geen €300.000,- op de bank hebben om een huis te kopen. Haar idee was om een containerwoning te kopen, met een totale oppervlakte van 44m2 of 56m2, en die te ‘leasen’ op haar grond. Na vijf jaar is het de bedoeling dat de starter zelf een stukje grond heeft gekocht om de woning op te plaatsen, of natuurlijk een andere oplossing heeft gevonden. Ik vond dat een heel nobel idee.”

HoomStreet geeft aan de Stuifweg workshops van twee dagen over het maken van een containerwoning. Cee legt uit wat er allemaal komt kijken bij het realiseren ervan, vertelt over de anatomie van de containers – “het zijn geen Lego-blokjes” – helpt budgetteren en ontwerpen en geeft tips voor te gebruiken materialen. In zijn schuur aan de Stuifweg staat de container al te wachten op de eerste cursisten: op donderdag 4 oktober gaat een workshop van start. Ook andere weekenden in oktober, november en december heeft Cee workshopweekenden gepland. Aanmelden kan via de website, waar eveneens meer informatie te vinden is.

HoomStreet is met een stand aanwezig op de eerste Woonbeurs Texel, die wordt gehouden op zondag 4 november.

HoomStreet
Stuifweg 68, Oosterend
T: 06-55888067
I: www.hoomstreet.com
E: info@hoomstreet.com



Website HoomStreet: http://www.hoomstreet.com/