Archieffoto: Texelse Media
Archieffoto: Texelse Media

Texel uitgeroepen tot bijvriendelijke gemeente

Laatste nieuwsberichten
Texel is uitgeroepen tot bijvriendelijke gemeente. Zo oordeelde Nederland Zoemt, een samenwerking tussen Landschappen NL, Naturalis, IVM en Natuur&Milieu.

De bijen, 130 soorten, hebben onderdakmogelijkheden en voldoende voedsel, doordat de gemeente bij de beplanting rekening met ze houdt. Ook zorgt de manier waarop de bermen worden beheerd voor bloemendiversiteit.

Gemeenten hebben een belangrijke taak in het behoud van bijensoorten, vindt Nederland Zoemt. De wilde bijen hebben het moeilijk: van de 357 soorten heeft meer dan de helft de status bedreigd. Om meer bijvriendelijkheid te ontwikkelen, kunnen gemeenten hun beleid laten toetsen, met als slotsom de verkiezing van de bijvriendelijkste gemeente van 2018.

In deze periode vermeerderen bijen zich. Ze verplaatsen zich, met de koningin in het midden, en gaan op zoek naar een nieuw onderkomen. Soms klonteren ze samen aan een tak of een hek. De bijen zijn op doorreis en steken niet. Wie zo’n zwerm ziet, kan één de imkers op Texel te bellen.Zij kunnen dan beoordelen of het volk verplaatst moet worden.

Door de droogte is er voor de bijen weinig nectar te vinden. Wel bloeit er in deze periode klaver tussen het gras. Daar komen de bijen op af. Bijen vallen niet aan, maar steken wel als ze vertrapt dreigen te raken. Het is daarom raadzaam om dichte schoenen te dragen op velden waar veel klaver bloeit.