Foto: Facebookpagina Louis the Lobster for a clean ocean
Foto: Facebookpagina Louis the Lobster for a clean ocean

Louis the Lobster na onderzoek door naar Ecomare

Laatste nieuwsberichten
Louis the Lobster, die voor leeftijdsonderzoek is verhuisd naar het NIOZ, wordt in Ecomare geëxposeerd. Dat laat Arthur Oosterbaan, conservator van het museum, weten:

“We hebben kenbaar gemaakt dat we het dier graag willen tentoonstellen. Het NIOZ gaat Louis zo netjes mogelijk onderzoeken, zodat hij toonbaar blijft. Mogelijk gaat hij daarna naar het Natuurhistorisch Museum in Rotterdam. Hij past uitstekend in de vaste collectie ‘Dode dieren met een verhaal’, waar hij gezelschap krijgt van de Dominomus, de Tweede Kamermuis en de Traumameeuw.”

De Dominomus werd doodgeschoten nadat zij 23.000 dominostenen omgooide in Leeuwarden en zo een wereldrecordpoging verpestte. De Tweede Kamermuis werd anoniem bezorgd bij Kees Moeliker, de directeur van het museum. Moeliker deed een formeel verzoek om een Tweede Kamermuis in de collectie van het museum op te mogen nemen nadat daar een muizenplaag geconstateerd was. Hij ving bot, maar kort daarna kreeg hij een envelop met een nog in de klapval zittende muis. De Traumameeuw kwam om het leven door in botsing te komen met een traumahelicopter.

Voor het onderzoek naar Louis’ leeftijd zijn mogelijk alleen zijn ogen van belang, liet onderzoeker Rob Witbaard weten. Louis zou in dat geval binnen afzienbare termijn tentoongesteld kunnen worden.

Louis - meter lang, zo’n acht kilo en naar schatting 80 jaar oud, uitzonderlijk oud voor een kreeft - werd afgelopen kerst geveild door oud-Texelaar Fausto Albers van The Louisiana Lobstershack in Haarlem. De reusachtige kreeft bracht €400,- op. Albers schonk dat bedrag aan The Ocean Clean Up, een project om plastic afval op te ruimen uit oceanen. Louis verhuisde naar het Dolfinarium in Harderwijk om zijn oude dag in een aquarium door te brengen, maar overleed daar vlak na aankomst.