Afbeelding

IJslandse aanpak voor Texelse jeugd

Laatste nieuwsberichten
Er zijn verschillende gesprekken gevoerd met jongeren over het ervaren gevoel van welzijn en geluk. Young4Ever is daarbij betrokken. De betrokkenheid met ouders en maatschappelijke partners krijgt later vorm, in het project rond de IJslandse aanpak. Dat laat verantwoordelijk wethouder Hennie Huisman weten in een informatiebrief aan de gemeenteraad, waarin ze de stand van zaken belicht, nadat de raad in juli 2017 de motie “Texelse jeugd verdient meer geluk” aannam.

De motie, die unaniem werd aangenomen, droeg het college op bijeenkomsten te organiseren met alle organisaties die zich bezig houden met jeugd en daar regelmatig verslag van te doen. De motie volgde op de jeugdmonitor van de GGD, die in mei van dat jaar gepubliceerd werd: Texelse jongeren bleken minder welzijn te ervaren, vaker te roken en te drinken en vaker eenzaam te zijn dan hun leeftijdgenoten uit Noord-Holland Noord. Ook waren ze opvallend negatief over school.

De IJslandse aanpak is naar Nederland overgewaaid vanwege het grote succes met het terugdringen van middelengebruik en het vergroten van het geluksgevoel: na een uitgebreide analyse van oorzaken werden een aantal factoren vastgesteld die jongeren van middelengebruik weerhouden, zoals deelname aan georganiseerde activiteiten, de hoeveelheid tijd die jongeren doorbrengen met hun ouders en niet laat op straat zijn. Die factoren werden in beleid omgezet. De frequentie van dronkenschap daalde van 43% naar 5% en het roken zakte van 23% naar 3%. Texel is één van de gemeenten die aan pilot mag deelnemen om de aanpak te vertalen naar Nederland. Het project loopt drie jaar. De eerste stap is een 0-meting, die in 2019 moet leiden tot concrete acties.