Afbeelding

Aanlegsteigers Texel en Den Helder in penibele staat

Laatste nieuwsberichten
De aanlegsteigers op Texel en in Den Helder vertonen “een lange lijst aan gebreken”. Dat blijkt uit onderzoek van actualiteitenrubriek EenVandaag en NHnieuws naar bruggen en viaducten in de provincie Noord-Holland dat woensdag werd gepubliceerd.

“De aanlegsteiger op Texel vertoont mankementen die kunnen leiden tot letsel bij personeel en gebruikers van de veerboot en kan schade aan voertuigen veroorzaken”, staat in de reportage. “Ook is er kans op falen van de zogenaamde noodsteunbeweging. Daardoor kunnen voertuigen tijdens het lossen naar beneden vallen. Ook is er kans op het bezwijken van de draagconstructie van de bordessen door materiaalafname van de houten en stalen onderdelen.”

Ook voor aanlegsteiger in Den Helder geldt dat er kans is op falen van de noodsteunbeweging en kunnen de defecten leiden tot letsel en schade. “Ook kunnen scheuren in het asfalt tot ongelukken leiden. Bovendien kan het uitstellen van de gebreken leiden tot veel hogere onderhoudskosten.”

Volgens Rijkswaterstaat, die beide bruggen in beheer heeft, had de storing aan de steiger in Den Helder op 30 maart niets te maken met de defecten die uit het onderzoek naar voren zijn gekomen: “Er was toen sprake van een storing in het systeem van de bediening. Waar dat precies door werd veroorzaakt is niet met zekerheid te zeggen. Wel is zeker dat het niets te maken had met de constructie van de brug,” laat een woordvoerder weten.

De bevindingen over de steiger op Texel komen uit een inspectierapport uit 2015, die over de steiger in Den Helder uit 2014. Dat rapport werd in 2017 nog aangepast.

Groot onderhoud aan beide steigers staat gepland voor 2022/2023. Rijkswaterstaat kan nog niet zeggen of dat onderhoud vervroegd wordt door de bevindingen.

Zie de link rechts op de pagina voor de reportage die EenVandaag en NHnieuws maakten.

Onderhoudsrapporten: ‘Onacceptabel risico’ op instorten bruggen en viaducten Noo: https://eenvandaag.avrotros.nl/item/onderhoudsrapporten-onacceptabel-risico-op-i