Vinvis dood door aanvaring

Door Judith Ploegman
Gepubliceerd: Donderdag 07 September 2017, 16:06 uur
2752 x bekeken
De vinvis, die op 20 augustus dood aanspoelde op Texel, is vrijwel zeker aangevaren door een vrachtschip. Dat zegt Pierre Bonnet, bioloog bij Ecomare. Het dier is volgens Bonnet met het schip meegekomen de Noordzee in. Bonnet komt tot die conclusie omdat het vlees van de vinvis liet zien dat het dier niet langer dan twee weken dood was. Als het de Noordzee ingedreven zou zijn, zou het vlees in een verder gaande staat van ontbinding zijn geweest.


“Het moet in botsing zijn gekomen met een flink containerschip en daardoor meegevoerd zijn. Een kapitein merkt dat niet, daarvoor is zo’n schip te zwaar. Het enige waaraan het merkbaar is, is dat het misschien een half procentje meer stookolie heeft gekost.”

Het dier, een vrouwtje tussen de 20 en 40 jaar oud en 19 meter lang, was in de bloei van haar leven. Ze zat onder de bloeduitstortingen. Als ze dood zou zijn geweest ten tijde van de botsing, zoals ook gesuggereerd is, waren die bloeduitstortingen er niet geweest omdat het bloed dan al geronnen was.

“Het is een logische verklaring,” zegt Bonnet. “Er zijn grofweg drie opties: ouderdom, ziekte of een ongeluk. Oud was ze niet. Ziek was ze ook niet, want haar darmen zaten vol voedsel. Als ze ziek zou zijn geweest hadden we dat teruggezien doordat de darmen leeg waren omdat ze dan niet gegeten zou hebben.”

Het gebeurt wel vaker, vertelt Bonnet, dat vinvissen aangevaren worden door vrachtschepen en zo om het leven komen. Soms eindigt er dan abusievelijk één in de Rotterdamse haven, die wordt dan ontdekt door de indringende stank. “Schippers zijn daar niet blij mee, want ze zijn verantwoordelijk voor de bergingskosten. Als ze door hebben dat er een geraakte vinvis in hun boeg hangt, zullen ze achteruitvaren om van het beest af te komen.”