Strandbewakingsseizoen is begonnen

Door Henk Cornelissen
Gepubliceerd: Maandag 29 Juni 2020, 9:22 uur
288 x bekeken
Op Texel is het strandbewakingsseizoen 2020 begonnen. Tot en met 28 augustus bewaken de Texelse Reddingsbrigade, het Utrechts Studentenwerkkamp en Gemeentewerken de stranden in opdracht van de gemeente Texel. Alle bewakers zijn gediplomeerd, aldus een woordvoerder van de gemeente.

De vrijwilligers van de beide organisaties en de gemeente hebben maatregelen getroffen om te voldoen aan de coronavoorschriften. Er zijn extra slaap- en verblijfsruimten ingericht op de nachtverblijven en er zijn persoonlijke beschermingsmiddelen aangeschaft.


Protocol Reddingsbrigade
De strandbewakers werken volgens het protocol van de Reddingsbrigade Nederland. Dit betekent dat er in geval van nood gereanimeerd wordt. Strandbezoekers die EHBO nodig hebben, wordt gevraagd te wachten bij de ingang van de badposten en daar hun handen te ontsmetten. Ze worden vervolgens direct opgehaald.

Werkzaamheden strandbewakers
Het Utrechts Studentenserkkamp bewaakt de posten bij de strandslagen 9, 12, 15 en 17. De Texelse Reddingsbrigade neemt de bewaking van de slagen 19, 20, 21 en 28 voor haar rekening. De Texelse Reddingsbrigade heeft ongeveer 270 leden, de helft daarvan bewaakt de komende negen weken per toerbeurt de stranden. Het Utrechts Studentenwerkkamp levert ongeveer 25 strandbewakers.

De bewakers bemannen de uitkijkposten op de stranden en patrouilleren, zowel lopend als varend. Ze beantwoorden vragen, wijzen bezoekers op mogelijke gevaren, helpen ouders en kinderen die elkaar uit het oog hebben verloren en verlenen EHBO. Daarnaast helpen zij baders en zwemmers in nood.
Formule 1-spel
Reacties (0)