Advertorial

De Zelfpluktuin is een plek die je niet mag missen

Door Edwin Boering
Gepubliceerd: Vrijdag 22 Mei 2020
1030 x bekeken
Eerst zelf aardbeien plukken en die dan gezellig opeten in de zonovergoten tuin of op het schaduwrijke terras van de Zelfpluktuin Texel. Wat wil je nog meer? Een ideale combinatie van actief zijn, rusten en genieten. De Zelfpluktuin ligt aan de Middellandseweg 4 in Oudeschild. Het is een echt Texels familiebedrijf, in 1994 opgericht door
Willem en Trudy Boersen. Het bedrijf wordt nu gerund door Jacco Boersen (33), zijn zus Judith (31) en hun moeder Trudy Boersen (56). Bezoekers kunnen hier een bakje pakken, de tuin in gaan en plukken wat ze willen. Vooral aardbeien, maar ook ander zacht fruit zoals frambozen, bramen, rode, witte en blauwe bessen.


Jacco: “Sinds een aantal jaren hebben we ook snackgroenten: tomaatjes, komkommers en paprikaatjes. Frisse snacks die erg geliefd zijn. Eten tijdens het plukken is overigens niet toegestaan. Ook kunnen bezoekers zelf een boeket bloemen plukken. Net als het fruit, wordt dat afgewogen en afgerekend bij de kassa. Geplukte etenswaren kunnen op het terras of thuis gegeten worden. De Zelfpluktuin is uniek op Texel. Wat betreft het fruit behoren we tot een kleine groep zelfpluktuinen in Nederland met een vergelijkbaar aanbod.”

Jacco’s ouders Willem en Trudy Boersen zijn beiden op de boerderij opgegroeid en hebben het “boeren” van jongs af aan meegekregen. Met veel zelfstudie en praktijkervaring hebben zij een mooi bedrijf neergezet. Jacco en zijn zus groeiden op in het bedrijf. Na de middelbare school ging Jacco studeren aan de TU Delft en na het afronden van zijn studie heeft hij een technisch bedrijf opgericht. Toen zes jaar geleden zijn vader plotseling overleed door een ongeluk op het bedrijf heeft Jacco het werk van zijn vader voortgezet. Zijn zus Judith werkte toen al in het bedrijf. Het werk bij het bedrijf bevalt Jacco erg goed. Daarnaast heeft hij samen met zijn vriendin een dochter van 2 maanden.

Seizoen
Het seizoen voor de Zelfpluktuin loopt van 1 mei tot het einde van de herfstvakantie in oktober. In die periode kun je op de plukroute verschillende soorten fruit, snackgroenten en bloemen plukken. Ook kun je tijdens het plukken ontdekken hoe de gewassen groeien en de rondzoemende hommels en bijen observeren. Jacco: “In oktober kun je nog volop aardbeien plukken en voor bramen is dit de beste tijd. Het hele seizoen hebben we aanbod dat bezoekers kunnen plukken.” Kijk op de website in de plukkalender, om te zien wat er op dat moment te plukken is. Jacco: “Na het zelf plukken kun je in de overdekte kas of buiten op het terras genieten van onze zelfgemaakte fruitige lekkernijen. Onder meer aardbeientaart, roomtaartjes, Texelse yoghurt, roomijs met toppings, chocoladefondue, smoothies, yoghurtshakes, limonade, fruitwater, verse muntthee of koffie.”

Onze zelfgemaakte producten
Jacco: “We kweken en plukken ook munt voor in de thee, die we leveren aan verschillende restaurants op Texel. Wat we aan het eind van de dag aan fruit overhouden wordt verwerkt in jams, limonades en sauzen. Die verkopen we dan weer in de boerderijwinkel bij de Zelfpluktuin, bij verschillende winkels en in supermarkten over heel Texel. Verder biedt de Zelfpluktuin de mogelijkheid aan van een ‘high tea’ met een fruitthema. De jams in weckpotten en monoverpakkingen worden ook gebruikt door Texelse hotels bij het ontbijtbuffet. Dat hebben we afgelopen winter opgezet.”

De Zelfpluktuin bezoeken
Jacco: “In de zomervakantie heeft de Zelfpluktuin elke dag enkele honderden bezoekers die komen plukken. Vanwege corona zijn we nu aan het overleggen hoe we dat voor het komende seizoen moeten inrichten. We willen bezoekers op gepaste afstand door de tuin leiden. Voordeel is dat we een groot terrein hebben waar het goed mogelijk is om afstand te houden en we hebben een eenrichtingslooproute ingesteld. Als mensen anderhalve meter afstand houden en niet in groepen komen, moet het wat ons betreft gewoon lukken.”
Voor de kleintjes van 2 tot 10 jaar is er het Kabouterpad, waar je met kabouter Berry op pad gaat en leert hoe je van een zaadje de lekkerste jam kunt maken. Het spannende wandelpad leidt je langs het leerzame verhaal van zaadje tot kabouterjam. In de Boerderijwinkel zijn kaboutermutsen en kabouterjam verkrijgbaar.

Tot slot
De Zelfpluktuin is een plek op Texel die je niet mag missen. Het is altijd heerlijk vertoeven in de tuin en straks ook weer op het overdekte terras. Houd bij je bezoek anderhalve meter afstand tot anderen en kom niet met een groep. Op dit moment zijn de tuin, het kabouterpad en de boerderijwinkel geopend van maandag tot en met zaterdag tussen 09.30 en 17.30 uur. In de boerderijwinkel zijn nu verse aardbeien, jam, siroop, saus, en smoothies, roomijs en taart to go verkrijgbaar. Vanaf eind mei kan er weer zelf geplukt worden en de verwachting is dat per 1 juni de theetuin en het terras weer opengaan.

De Zelfpluktuin
Middellandseweg 4, Oudeschild
T: (0222) 315080
E: info@zelfpluktuin.nl
I: www.zelfpluktuin.nl

Open: maandag t/m zaterdag van 9.30 tot 17.30 uur.
Reacties (0)