Foto: Edwin Boering
Foto: Edwin Boering

Welkoop: meer in het zicht met een frisse uitstraling

Laatste ondernemersberichten
Welkoop verhuisde in 2008 tijdelijk naar een loods achterop het voormalige terrein van Agrifirm op de hoek Waalderstraat/Bernhardlaan. Tijdelijk, omdat op de oude locatie nieuwbouw voor het bedrijf zou worden gerealiseerd. Aanvankelijk ontwikkelde Woontij op die plek een integraal project met een nieuwbouwwinkel van Welkoop en woningen. Op de plek van de huidige winkel waren woningen gesitueerd en aan de voorkant van het terrein een nieuwe winkel met woningen erboven. Dit eerste plan bleek financieel niet rond te krijgen. Albert Heijn werd in het project betrokken als mede-investeerder. Een nieuw plan met een complete Welkoopwinkel, een supermarkt van Albert Heijn ernaast, woningen erboven en een parkeerkelder eronder werd gepresenteerd. Later werd dat plan nog een keer aangepast met parkeren bovenop de winkel en leek het in kannen en kruiken. Door protesten tegen het massale plan met een woontorentje en twijfel over de financiële haalbaarheid ketste het plan toch af. Tot zover de voorgeschiedenis. De tijdelijke huisvesting van Welkoop in de loods achterop het terrein kreeg een meer permanent karakter.

Brian Bakker, assistent-bedrijfsleider in Den Burg: “toen waren we weer terug bij af. De wetgeving was dusdanig veranderd dat een woningcorporatie zich alleen bezig mocht houden met woningen en niks anders. Een gezamenlijk plan van woningen en detailhandel was daarmee van de baan. De planontwikkeling heeft daardoor jaren stilgelegen. Maar ondertussen zaten we in een pand dat niet geïsoleerd was en niet warm was te stoken. Op meerdere plekken was asbest in het pand aanwezig. Dat was geen houdbare situatie meer. Omdat Welkoop het pand nog steeds huurde van Woontij, heeft de corporatie een budget vrijgemaakt waarvan de winkel is verbouwd en geïsoleerd. Het is nu een prachtige winkel met een mooie pui. Het oude Agrifirm-kantoortje voor het pand is gesloopt en er is een grote parkeerplaats aangelegd. Hierdoor staat het pand ook meer in het zicht en heeft het een frisse uitstaling.”

Assortiment
Met de verbouwing en herinrichting van het voorterrein werd afscheid genomen van een deel van het assortiment zoals het tuinhout. Brian: “financieel was het al lastig dit naar Texel te vervoeren, omdat je dan een vrachtwagen vol laat rijden om het rendabel te maken. En als je het dan alleen buiten op kunt slaan gaat dit ten koste van de conditie van het hout. Verder heb je bij verduurzaamd hout met milieueisen te maken en dat kun je niet zomaar neerzetten. Nu hebben we een klein stuk omheind buitenterrein, waar de potgrond en planten staan. Verder hebben we in ons assortiment diervoeders, tuinartikelen –
zowel gereedschap als zaden en onderhoudsmiddelen – en kleding en schoenen voor werk en vrijetijd. We hebben eigenlijk niets meer te wensen op dit moment. Er zijn geen woningen boven ons bedrijf die last van ons hebben en het terrein naast ons, dat nu nog braak ligt, is een apart project geworden. Naar ik heb begrepen komen er woningen voor leraren van de OSG. Ik heb vorig jaar wat schetsen gezien en dat gaat er mooi uitzien. Een aantal flats met wat groen eromheen. Ik denk dat de buurt met deze nieuwe situatie ook content is.”

Formule
Welkoop is een formule van franchise en eigen winkel. Vroeger waren het allemaal coöperatieve ondernemingen en winkeltjes. Daar is toen structuur in gebracht en door verschillende fusies is alles uiteindelijk onder één eigenaar gekomen. De kleinere winkels groeiden eerst uit tot grotere winkels, maar wel nog met een wanorde aan assortimenten en verschillende uitstraling. Toen is een nieuwe franchiseformule bedacht met een eenduidige uitstraling onder de naam Welkoop. Welkoop is vooral bekend in het noorden van Nederland. Welkoop bestaat uit voormalige winkels van Agrifirm en een deel franchise met zelfstandige winkelondernemers die in dezelfde formule zitten. Ze hebben een gezamenlijke inkoop en contracten bij andere leveranciers wat inkoopvoordeel oplevert en een geoptimaliseerd vervoer van goederen. Voor Welkoop heeft dit geen windeieren gelegd.

Klandizie
Vroeger waren boeren een groot deel van de klandizie, maar het aantal boerenbedrijven is afgenomen. Weliswaar zijn boerenbedrijven groter geworden, maar hun aantal is minder. Door de schaalvergroting doen zij zelf vaak hun inkoop bij de groothandel of fabrikanten. Het gaat dan ook om veel grotere hoeveelheden. Welkoop richt zich al langere tijd op particulieren en die groep is tegenwoordig het grootste deel van het klantenbestand. Verder doen veel zzp’ers, gemeente, horecabedrijven en accommodatieverhuurders inkopen in de winkel. Brian: “Het is heel gemêleerd en gespreid. Diervoer en tuinartikelen zijn onze vaste pijlers met een vaste omzetstandaard. Mensen die niet bekend zijn met het assortiment en aanbod van Welkoop, nodig ik van harte een kijkje te nemen in de vernieuwde winkel. We zijn er voor iedereen, particulier en bedrijf, we hebben artikelen voor iedere portemonnee, iedereen is welkom”.

Webshop
Welkoop heeft ook een webshop. Mensen kunnen gerust via de webshop bestellen. Ook als ze willen dat hun bestedingen toch op Texel terechtkomen. Via de lokale postcode worden de bestedingen toegeschreven aan de Welkoopwinkel in Den Burg. Ze kunnen na bestelling via de webshop ook makkelijk hun producten ophalen in de winkel.

Welkoop Den Burg
Waalderstraat 53, Den Burg
T: 0222-321551
I: www.welkoop.nl/winkels/denburg-texel