Texel Dit Weekend sterk met meer leeswerk

Door Henk Cornelissen
Gepubliceerd: Donderdag 26 Maart 2020, 11:00 uur
493 x bekeken
Nu tot 1 juni alle met veel lust en liefde georganiseerde evenementen en allerlei andere activiteiten geen doorgang mogen vinden – een van de maatregelen die nodig zijn om de verspreiding van het coronavirus in te dammen – verandert ook veel voor Texel Dit Weekend.

Juist de aankondiging van activiteiten, het spoorboekje van de Texelse gemeenschap en de bezoekers van het eiland, vormt een belangrijk onderdeel van ons weekblad.


Extra pagina's
Maar wij zitten niet bij de pakken neer. Nu veel Texelaars alleen nog naar buiten gaan voor het hoognodige, moet er meer voor hen te lezen zijn. En daarin zullen wij de komende maanden royaal voorzien, beginnend vandaag. Onze uitgeverij Texelse Media heeft namelijk een rijk archief. En daarin staan honderden tijdloze verhalen, destijds verschenen in twee rubrieken op Kabelkrant Texel en de website Texel-Plaza. Die willen wij graag nog eens met u delen op papier. De verhalen, destijds aangeleverd door Rein Stam, - voormalig horecaondernemer en zelfbenoemd stukjesschrijver en historicus – zijn te mooi om nooit meer gelezen te worden.

Butegaas en Van A tot Z
Voor de rubriek ‘Butegaas’ maakte Stam gebruik van het vele werk van jutter en strandvonder Klaas Uitgeest, inmiddels overleden, die daarover veel had gepubliceerd. Onze uitgever Maarten Koorn zei tegen Stam begin 2003 dat hij ook wel zoiets wilde op zijn kabelkrant. “Het toeval wilde dat ik net mijn café had verkocht en helemaal niet wist wat ik zou gaan doen”, vertelt Stam. “Klaas Uitgeest wilde zijn archief wel delen dus de samenwerking was daar. Daaropvolgend kwam Maarten met het idee een Texels ABC te laten maken voor Texel-Plaza.”

Veel reacties
De reacties waren fantastisch, herinnert Stam zich, vooral op ‘Butegaas’ “Op feestjes, bijeenkomsten, vergaderingen, op straat en in de plaatselijke lokaliteiten werd ik regelmatig aangeschoten met complimenten, op- en aanmerkingen, tips en aanvullingen. Texel A-Z was ook mooi om te maken maar deed minder, omdat de website destijds nog niet zo populair was.”

Ook worden in Texel Dit Weekend extra puzzelpagina’s en pagina’s voor de kinderen opgenomen.

Evenementen en 100% Deutsch
Onze zomeruitgaven ‘Activiteiten en Evenementen’ en ‘100% Deutsch’ waren maandag net van de persen gerold. “Tot en met mei zal er dus niet veel doorgaan”, weet uitgever Maarten Koorn intussen. “Hopelijk wordt de situatie daarna snel beter en als dat zo is, dan zijn wij er klaar voor. Met Texel Dit Weekend gaan we ervoor zorgen dat de mensen wat meer te lezen hebben. ‘Activiteiten en Evenementen’ gaan we volgende week huis-aan-huis verspreiden op Texel en ‘100 Deutsch’ al vandaag. Dan kunnen de Texelaars alvast hun Duits ophalen voordat alles weer gaat draaien.”