Elias Marseille (links) met collega-campaigner Brent, die zich inspande voor Buttigieg.
Elias Marseille (links) met collega-campaigner Brent, die zich inspande voor Buttigieg.

Elias Marseille bij voorverkiezingen in de Verenigde Staten

Laatste nieuwsberichten
Texelaar Elias Marseille mocht vorige week vanuit de BKB-academie een kijkje achter de schermen nemen bij de campagnevoering van de Democratische Partij in de Verenigde Staten, voor de voorverkiezingen in New Hampshire. Hij kon met eigen ogen zien hoe groot het spektakel is rond de Amerikaanse verkiezingen. “Daar kost een presidentscampagne een miljard. Even ter vergelijking: de campagne van GroenLinks in Nederland kostte, geloof ik, een half miljoen”, vertelt Elias.

BKB-academie

De BKB-academie, een campagnebureau waar jong talent de ins en outs van het campagne voeren wordt bijgebracht, werd opgericht door Texelaar Erik van Bruggen, die vrijdag op 51-jarige leeftijd overleed. De jonge talenten van de academie komen ongeveer tien keer bij elkaar. Om de lessen in de praktijk toe te passen, wordt jaarlijks een reis gemaakt naar een plek waar campagne wordt gevoerd. Dit jaar is dat in de Verenigde Staten. Elias mocht een kijkje nemen in grote bedrijven in Washington zoals bij The American Enterprise Institute en ging huizen langs om met kiezers te praten en campagne te voeren voor Joe Biden, Bernie Sanders en Pete Buttigieg.
Privacy?
Langs kiezers om met ze te praten over de verkiezingen, dat gaat in de Verenigde Staten wel anders dan in Nederland, zegt Elias. “We liepen voor Bernie Sanders campagne te voeren op de dag van de verkiezingen. Daarvoor kregen we een app die liet zien langs welke huizen we moesten, hoe vaak er al iemand geweest was en wie daar woonde. Iets zoals de AVG is er niet in Amerika”, laat Elias weten.

In gesprek
“ik heb daar leuke gesprekken gehad. Zo was er iemand die graag wilde dat er een jonge president zou komen, en wilde gaan stemmen op Pete Buttigieg. Dat is wel interessant, want de leeftijd van de president in Amerika maakt veel stemmers niet uit; Bernie Sanders is bijvoorbeeld al 79. Ik voerde ook campagne voor Joe Biden; dat was best lastig, want er is momenteel een schandaal rond zijn zoon. De zoon van Joe Biden werkte namelijk voor een Oekraïens gasbedrijf terwijl zijn vader verantwoordelijk was voor veel buitenlandse overeenkomsten. Daar wilden sommige mensen zich vanaf houden.”