Advertorial

Jantje Visser, van Binnenlicht

Door Henk Cornelissen
Gepubliceerd: Vrijdag 14 Februari 2020
818 x bekeken
Jantje Visser (63) is bijna tweeënhalf jaar de eigenaar van Binnenlicht. Ze omschrijft de zaak aan de Weverstraat als een ‘nieuwetijdswinkel’. “Ik heb hier niet alleen maar spirituele dingen, het gaat ook om persoonlijke ontwikkeling. De basis is de verkoop van zilveren sieraden, in combinatie met edelstenen”, vertelt Jantje. In de winkel zijn ook religieuze en filosofische boeken, cd’s met rustgevende muziek, flesjes met etherische oliën en speciale wenskaarten uitgestald. En, niet te missen, wierook. Nu ze ruim twee jaar draait, wil ze meer gelegenheid bieden voor activiteiten, zoals lezingen, consulten, cursussen en concerten.

Jantje is geboren en getogen in Amsterdam, maar komt uit een Friese familie. Haar vader verhuisde voor werk naar de hoofdstad. “Maar ik heb altijd naar buiten gewild”, vertelt ze. Lange tijd had ze met haar toenmalige echtgenoot een tweede huis op Wieringen, terwijl ze als boekhouder en belastingconsulent in Amsterdam werkte.

Leuk doorwerken
“Op een gegeven moment vond ik dat werk niet meer leuk. Ik werd zestig en de pensioengerechtigde leeftijd werd steeds weer vooruitgeschoven. Als je langer moet doorwerken wil je het leuk hebben en dat boekhouden had ik lang genoeg gedaan. Nu doe ik het voor mezelf. Administratie is natuurlijk wel een belangrijk onderdeel van het ondernemerschap. Ik wilde altijd al een winkel met edelstenen en sieraden. Dat ben ik maar eens gaan vertellen aan vriendinnen en kennissen en zo kwam het dat ik op een dag een telefoontje van Texel kreeg. Hier was een winkel ter overname en het was precies zo’n winkel als ik wilde. Er moest nog wel het een en ander worden besproken, maar eigenlijk wist ik meteen al dat ik dit ging doen.

Licht dat naar buiten straalt

Per 1 september 2017 werd ze eigenaar van Binnenlicht. Die naam had de zaak al gekregen van haar twee voorgangers, de gezusters Irma en Joke Overbeeke. De winkel werd in 1992 opgericht door Frank Polling, die edelstenen en kleding verkocht onder de naam Mansolein Mineralen. De kleding raakte er langzaam uit. “Irma en Joke namen de zaak in 2008 over en Binnenlicht vond ik wel een mooie naam om mee door te gaan. Het is licht dat naar buiten straalt en dat je van hier meeneemt naar huis of waar je dan ook maar naartoe gaat. En het is ook licht dat je vanuit jezelf doorgeeft aan anderen. Tot mijn klantenkring behoren behalve Texelaars ook mensen van de overkant en vaste bezoekers van het eiland die van verder komen. Er zijn er wel wat die vanaf de boot eerst bij mij langskomen en dan pas naar het hotel gaan. Maar dit is geen winkel voor souvenirs; de enige die ik heb zijn de Texelse bedeltjes van echt zilver.”

Stressklachten
Aan edelstenen worden bijzondere krachten toegeschreven, bijvoorbeeld de oplossing van stressklachten. “Mensen die aan slapeloosheid lijden, kunnen daar vanafkomen door een amethist onder hun kussen of op het nachtkastje te leggen. Ook kinderen kunnen rustig worden als ze zo’n steentje in hun zak bij zich hebben. Iemand die op zijn werk problemen had, raakte in balans door een bergkristal. Het is niet precies te zeggen waardoor het komt. Vaak is het mentaal, geeft zo’n voorwerp iemand net dat zetje dat hij of zij nodig heeft. Soms komt het ook gewoon door de kleur. Het gaat erom dat iemand er houvast aan heeft.”

Schuifdeuren dicht
Binnenlicht is niet alleen maar een winkel. Achter de verkoopruimte is een kamer, die door twee schuifdeuren van de winkel wordt gescheiden. Daar worden workshops, lezingen en cursussen gegeven. Deels door Jantje zelf, maar ze verhuurt de ruimte ook per dagdeel voor dat doel. Op 21 februari is er een familieopstellingsavond en vanaf 25 februari geeft Jantje een tarotcursus van zes lessen.

Hypnotherapeut

Maart wordt een maand vol activiteiten bij Binnenlicht. “Hypnotherapeut, Peter Kieft, komt hier drie lezingen geven. Over het ouder worden zegt hij: ‘het is jammer dat je steeds meer kennis krijgt, maar dat je minder gelegenheid hebt om dat door te geven’. Hij geeft hier drie lezingen over nieuwetijdskinderen. Dan is er mijn nicht Aukje de Haan uit Sneek, met een expositie van schilderijen. Zij schildert met olieverf op zeildoek, waarin ze de naden, haken en ringen laat zitten; dat is haar kenmerk. En op 25 maart begin ik met meditatieavonden; die doe ik dan weer zelf. Mijn neef Narada Kush, een bekende vedische leraar, schrijver van meerdere boeken en astroloog, komt vanwege mijn winkel enkele malen per jaar naar Texel toe om consulten geven. En binnenkort komt het duo Anarupa hier optreden.”

Van administratief naar creatief
Veel activiteiten dus, voor en achter de schuifdeuren. De winkel draait Jantje ‘in principe’ alleen. “Ik heb wel veel hulp van mijn vriend Tom, zowel in de winkel als op de achtergrond. Eens in de maand heb ik opleidingsdag bij Intuïtie en Mediumschap in Amstelveen en dan doet Tom de winkel.” De boekhouding doet ze natuurlijk zelf. “Het is wel bijzonder, dat ik nu een creatief beroep heb. Dat is geen eigenschap van boekhouders, zoals creatieve mensen meestal niet zo goed zijn in boekhouden. Ja, creatief boekhouden bestaat ook”, lacht ze, “maar daar houd ik me verre van. Het is beter die twee begrippen gescheiden te houden. Ik ben wel zorgvuldig gebleven.”

Binnenlicht
Weverstraat 48, Den Burg
T: (0222) 322213
E: info@binnenlicht.nl
I: www.binnenlicht.nl
Formule 1-spel
Reacties (0)