Foto's: Henk Cornelissen
Foto's: Henk Cornelissen

Landgoed De Bonte Belevenis

Laatste ondernemersberichten
“Zowel kinderen als volwassenen kunnen hier een hele dag doorbrengen”, bevestigen Joscha Schoots en Inge Yntema, de ondernemers van Landgoed De Bonte Belevenis bij Den Hoorn. Deze week openden zij hun deuren voor een nieuw seizoen met een keur aan binnen- en buitenbelevenissen, bijna te veel om op te noemen.

Ga maar na. Binnen wordt op ambachtelijke wijze van alles geproduceerd: brood, gebak, kaarsen, zeep, bier, geschept papier, jenever, likeuren, kruidenbitter en whisky. Achter iedere deur wacht een verrassing. In de theeschenkerij wordt allerlei lekkers geserveerd en het spreekt vanzelf dat er ook een winkeltje is waar de eigen producten kunnen worden verkocht. Er worden rondleidingen gegeven en er zijn workshops, voor wie zelf eens een brood wil bakken, dan wel een kaars of zeep wil maken. Daarvoor kun je een strippenkaart nemen. Buiten is er de Bonte Tuin, met gezelschapsdieren, een kruidentuin, een boomgaardje, een moestuin en speeltoestellen. Dit jaar worden er ook cranberry’s geteeld; de oogst wordt verwacht in het najaar. De smakelijke besjes zullen worden verwerkt in likeuren, jams en chutneys. Die worden, net als andere producten van De Bonte Belevenis, op het eigen terrein verkocht en geleverd aan winkeliers op het eiland. Zo worden er, bijvoorbeeld, zeepjes gemaakt voor hotels. “Desgewenst met een eigen logo of een specifieke kleur en geur”, vertelt Inge.

Doorkijkjes
En dat alles aan de voet van de duinen, met mooie doorkijkjes naar Den Hoorn en, wat verder afgelegen, Den Burg. In het midden van het terrein ligt een vijver. Daar komt van alles op af uit de buurt. Vooral eenden en af en toe een ijsvogel of een lepelaar; aan vogels heb je nu eenmaal geen gebrek op Texel. Met smaak vertellen Joscha en Inge hoe een aalscholver op een dag het terrein opstapte. Totaal niet bang voor mensen, vermoedelijk doordat hij uit de opvang van Ecomare afkomstig was. “Toen hij mensen begon te pikken, hebben we hem maar gevangen en elders op het eiland vrijgelaten.”

Voormalige kinderboerderij
Ongeveer twaalf jaar geleden namen Joscha en Inge de kinderboerderij aan de Rommelpot over, om deze om te vormen tot Landgoed de Bonte Belevenis. Voordien waren zij in Den Burg begonnen als Ambachtscentrum Texel, waar ze kaarsen, zeep, bier en brood maakten. “Maar daar groeiden we al snel uit en we misten het buitenleven. Van vijfhonderd vierkante meter huur naar tweeënhalve hectare koop, dat was een hele stap voor ons. Maar we vinden het hier geweldig.”

Circulair
De Bonte Belevenis is als veelzijdig ambachtelijk producent en als toeristische attractie continu in ontwikkeling. “We proberen zo veel mogelijk circulair te werken”, vertelt Joscha. “De grondstoffen voor onze producten komen zo veel mogelijk van het eiland en we zoeken waar het kan de samenwerking met andere bedrijven. Het graan wordt voor ons grotendeels op Texel verbouwd en wij verwerken het in whisky, bier, brood en appeltaarten. In de molen van Kaap Skil laten we het graan tot meel malen. De groente en kruiden die we verwerken, verbouwen we zelf. Het restproduct geven we weer aan de dieren en hun mest gebruiken we weer in onze tuin. De bierbostel gaat, behalve naar ons minivarken, naar een veehouderij in de buurt. Als we brood overhouden, kunnen we dat vergisten en daarmee winnen we alcohol voor onze likeur. Voor ons geschept papier verwerken we onder andere oude enveloppen van de belastingdienst en gebruikte theezakjes. Die kunnen de mensen bij ons brengen. Verder zijn we nog aan het bekijken hoe we met minder plastic kunnen gaan werken. Onze dranken worden in glazen flessen aangeboden en bewust niet in een stenen kruik. Die zijn wel mooi, maar niet te recyclen. Zo zijn we elke keer weer aan het bekijken wat de beste manier is om zo min mogelijk afval over te houden.”

De Boei en De Lepelaar
De bieren van De Bonte Belevenis komen onder de merknaam De Boei op de markt in verschillende gedaanten. De distilleerderij, waar de jenever en de likeuren vandaan komen, heet De Lepelaar. Aan de Texelse whisky zit een bijzonder verhaal. De productie is een langdurig en kostbaar proces. Pas na drie jaar plus een dag ‘lageren’ mag er de naam whisky aan worden gehangen. Met een crowdfunding werd in 2013 het project financieel mogelijk gemaakt. De eerste proeven hadden een geweldig resultaat en de actie leverde publiciteit op in buitenlandse whiskytijdschriften. In 2017 kreeg Willem Ham, die in zijn whiskybar Het Kompas in Den Hoorn zo’n 2.400 soorten heeft, de eerste fles. De productie is inmiddels, na zeven jaar, zo ver gevorderd dat de markt ermee bediend kan worden en er wordt ook nog uitgebreid met twee ketels. “We kunnen er nu ook eindelijk reclame voor maken. Maar we houden de productie wel overzichtelijk. Met alles wat we doen gaat kwaliteit boven kwantiteit”, bezweert Joscha. Bijzonder is, dat voor een van de soorten whisky, het graan wordt gerookt boven zeewier. De vaten zijn deels afkomstig van wijngaard De Kroon aan de Rozendijk.

Zo’n 35 medewerkers, hoofdzakelijk parttimers, zijn actief op De Bonte Belevenis. Een aantal van hen heeft een verstandelijke beperking en vindt hier een beschutte werkplek; zij assisteren de kaarsenmaker of papierschepper. Ook hebben jongeren er een weekend- of vakantiebaantje. En dan zijn er nog professionele ambachtslieden en ander ondersteunend personeel, om ervoor te zorgen dat alles blijft draaien. Landgoed de Bonte Belevenis is geopend op dinsdag, woensdag, donderdag en zaterdag. Op de andere dagen maken Joscha en Inge met hun medewerkers hun speciale producten en doen zij onderhoudswerk. Voor groepen kunnen buiten de openingstijden nog wel afspraken worden gemaakt.

Landgoed de Bonte Belevenis
Rommelpot 11
1797 RN, Den Hoorn
T: (0222) 314180
E: info@landgoeddebontebelevenis.nl
I: www.landgoeddebontebelevenis.nl



Website Landgoed De Bonte Belevenis: https://www.landgoeddebontebelevenis.nl/
Afbeelding
Afbeelding