Nieuw begin Natuurwijzer met Allert Bijleveld

Door Henk Cornelissen
Gepubliceerd: Vrijdag 14 Februari 2020, 11:24 uur
539 x bekeken
NIOZ-onderzoeker Allert Bijleveld vertelt zondag over zijn werk aan kanoeten op Radio Texel, in het programma Natuurwijzer. Interviewer is Mathijs Deen, bekend van de landelijke radio.

Het team van Natuurwijzer is vernieuwd. Voortaan wisselen de makers elkaar af; dat zijn vertegenwoordigers van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ), Ecomare, IVN-Texel, Txgids, en In Vogelvlucht.


Gedragsecoloog
In de eerste aflevering op zondag 16 februari praat radiomaker en schrijver Mathijs Deen met gedragsecoloog Allert Bijleveld van het NIOZ. “Ik doe mijn werk vooral met kanoeten”, vertelt Bijleveld. “Dat zijn wadvogels die in het noordpoolgebied broeden en in Europa en in Afrika overwinteren. Het zijn inmiddels ideale modeldieren, omdat we er al zo lang onderzoek aan doen. De wisselwerking tussen een vogel en zijn omgeving is per definitie ingewikkeld en dan is het goed te werken met een soort waar je al zo veel van weet. Van verschillende kanoeten kennen we zelfs de karakters; je hebt heel ondernemende, exploratieve dieren, die gemakkelijk een nieuwe omgeving verkennen. Daarnaast heb je ook meer behoudende kanoeten, die op zeker spelen.”

Verschillende karakters
De verschillende karakters hebben niet alleen consequenties voor het gedrag, maar zelfs voor hun fysiek, weet Bijleveld. “Exploratieve dieren kunnen met een kleinere maag toe, omdat ze steeds het beste voedsel weten te vinden. De behoudende types hebben een grotere maag nodig, waarmee ze ook een lagere kwaliteit voedsel kunnen verteren. Mijn onderzoek is vooral gedreven door een fascinatie voor de wereld van het wad. Ik ben ervan overtuigd dat, wanneer je dat door nieuwsgierigheid gedreven onderzoek maar lang genoeg volhoudt, er altijd praktische toepassingen komen bovendrijven. Zo begint de kanoet ons nu steeds meer te leren hoe de natuur reageert op veranderingen die wij in hun wereld veroorzaken.”

Natuurwijzer is een wekelijks programma over natuur en milieu op Radio Texel. Het bestaat al dertig jaar. De uitzendtijd blijft gelijk: zondag van 12.00 tot 13.00 uur en in herhaling op dinsdag van 18.00 tot 19.00 uur. Het programma is te beluisteren via de ether (FM 106.1), via de kabel (98.5) en online (zie daarvoor de link hiernaast).
Formule 1-spel
Reacties (0)