(Foto: Elisabeth Waverijn)
(Foto: Elisabeth Waverijn)

10 vragen aan Diana Sahonero

10 vragen aan
Susanne van Donk stelde in een vorig interview Diana Sahonero voor. “Ze komt uit Zuid-Amerika en heeft heel lang in Mexico gewoond, waar ze een kattenasiel heeft opgezet. Zij en haar man zijn superlieve mensen en hebben een heel groot hart. Ik denk dat het leuk is te horen hoe zij het leven op Texel ervaren.”


Meer over Diana
Diana is geboren in Uruguay en is half Boliviaans. Ze verhuisde voor haar eerste verjaardag naar Bolivia en groeide daar op. Toen ze 17 was verhuisde ze in haar eentje naar Cuernavaca in Mexico, waar ze ging studeren. Daar woonde ze 17 jaar. In juli 2017 verhuisde ze naar Texel. “De advertentie van deze vacature beschreef echt mijn droombaan.” Diana is microbioloog en doet een postdoc op het NIOZ. Haar man Alejandro kwam met haar mee naar Texel en kreeg ook werk bij het NIOZ. Tot juli 2021 zijn ze zeker nog op het eiland. “Het lijkt me leuk hier langer te kunnen blijven. Het project waaraan ik werk is echt indrukwekkend. Ik werk ook met een goed team. Sowieso wil ik graag in de academische wereld blijven.” Samen met Alejandro, hun vier katten en hun hond wonen zij op Campus de Potvis.

Werk
Diana vindt haar werk heel erg leuk, en leest ook graag wetenschappelijke boeken. Juist over werkvelden waar ze nog niet zo veel van weet. Over haar werk vertelt ze: “Ik werk met dezelfde moleculen als veel van mijn collega’s. Echter, ik probeer meer te bekijken hoe deze moleculen gemaakt worden terwijl mijn collega’s voornamelijk op zoek zijn naar deze moleculen op locaties wereldwijd.”

‘Friends shelter’
“In Cuernavaca ben ik met vier vrienden, die ook een PhD deden, een klein dierenasiel begonnen onder de naam Gatunchitos; een ‘friends shelter’. Je ziet daar vaak dat dieren niet goed behandeld worden. In Nederland is het veel meer vanzelfsprekend een huisdier te hebben en zijn er weinig straatdieren. In Mexico leven veel dieren op straat omdat er zo ontzettend veel zijn. We verzorgden daar straatkatten en -honden en socialiseerden ze, zodat we een nieuw baasje voor ze konden vinden. We hebben voor ten minste honderd dieren een nieuw huis kunnen vinden.”

Overtocht met huisdieren
Diana en Alejandro hebben hun huisdieren overgebracht uit Mexico. Een hele onderneming. “We mochten maar twee katten mee in het vliegtuig, omdat wij met zijn tweeën reisden. Later ging een vriendin van ons naar Parijs en zij heeft de andere twee katten meegenomen. Eén van de katten ontsnapte in het vliegtuig. Het is nu wel een leuk verhaal om te vertellen, maar het was voor mijn vriendin niet zo leuk. De kat lag ergens te slapen en een passagier kwam hem tegen. Die was een beetje boos en zei tegen mijn vriendin: ‘Waarom laat je je kat los in het vliegtuig?’ Het reismandje bleek kapot te zijn en dat hebben ze toen gedicht met tape. De luchtvaartmaatschappij was niet zo blij met ons, want het kan natuurlijk zijn dat er mensen met allergieën meereizen. De dieren hebben hier wel echt een betere kwaliteit van leven dan in Mexico. We wandelen twee of drie keer per dag met de hond en gaan met haar naar het strand en het bos. Waar we hiervoor woonden konden we niet met haar lopen. Onze huisdieren zijn eigenlijk ook onze familie. We hebben natuurlijk ook in Zuid-Amerika familie, maar dit is onze familie hier.”

1/3 Mexicaanse
Fotografie is een hobby van Diana. Het huisje van Diana en Alejandro hangt vol met foto’s van hun favoriete plekken: Bolivia, Uruguay, Texel en Mexico. “Cuernavaca is een ‘Stad van de Eeuwige Lente’, het is er altijd warm.” Mist ze het ook? “Nee, ik vond het eigenlijk te warm. Ik mis het land wel en het pittige eten, maar dat kan ik hier ook wel maken. Ik neem altijd chili mee uit Mexico, als ik daar ben. Alhoewel ik geen Mexicaanse ben, voelt het wel zo. Als mensen vragen waar ik vandaan kom zeg ik vaak: ‘Een derde Boliviaans, een derde Uruguayaans, en een derde Mexicaans’”, lacht Diana.

Op de fiets
“Ik fietste wel vroeger, maar niet zo veel. Toen we op Texel kwamen, was het eerste dat we kochten een fiets. We hadden ook het voornemen alles op de fiets te doen en hebben bewust geen auto gekocht toen we hier kwamen. Nu hebben we wel een auto. Het is toch wel handig wanneer we naar het strand willen of naar het bos, met de hond. Maar we vinden het nog steeds heerlijk stukken te fietsen in de zomer.”

Gasten op Texel
“We hebben al een vaste tour voor onze vrienden die op bezoek komen. We nemen ze mee naar het strand, het bos, de Novalishoeve en naar de zelfpluktuin in de lente of zomer. Als het kan, gaan we ook op de fiets. Sommige van onze vrienden zijn al meer dan eens geweest, omdat ze het eiland zo leuk vinden.”

Minder leuk aan Nederland?
“Dat het zo lang donker is in de winter. Eerst merkte ik het niet zo erg, maar nu is het mijn derde winter hier. Ik heb normaal heel veel energie en doe graag dingen buitenshuis, maar nu blijf ik vaak liever thuis op donkere dagen. Ik moet ermee leren omgaan. Er is bijvoorbeeld een haak- en breigroepje hier op de Potvis en hoewel ik dat normaal nooit zou doen, doe ik dan aan zoiets mee. En dat blijkt dan ook weer heel gezellig!”

Toekomstdroom
“Ik wil graag verdergaan in het veld waarin ik nu werk. Het gevoel dat je de eerste bent die een bepaald mechanisme of verschijnsel omschrijft, is echt bijzonder. Maar het lijkt mij ook heel mooi om in de toekomst zelf een dierenasiel op te richten. Binnen de wetenschap heb je niet altijd het gevoel dat alles wat je onderzoekt gebruikt gaat worden in de praktijk. Maar bij het asiel, hadden we allemaal het idee dat we echt een verschil maakten. Ik heb wel geleerd dat je daar een goed verdienmodel voor nodig hebt. De medische kosten voor de dieren kunnen hoog uitvallen. Ik ben toentertijd uit noodzaak een onlinerestaurant begonnen en bakte quiches om geld in te zamelen.”

Volgende gast
“Annika Vaaksma is een vriendin en collega van mij. Ze komt uit Estland, en woont al vijf jaar in Nederland. Ze woont samen met haar dochter en haar kat en we passen af en toe op elkaars dieren. Annika is altijd druk met allerlei hobby’s. Ze werkt met microplastics en onderzoekt hoe deze kunnen afbreken in de oceaan. Heel interessant!”