Blog van de boswachter: introductiecursus Texelse buitengids

Door Staatsbosbeheer
Gepubliceerd: Zondag 12 Januari 2020
782 x bekeken
Als vrienden of familie van de vaste wal bij mij op bezoek komen zijn er altijd een paar highlights waar ik ze het liefst mee naartoe neem. We gaan uitwaaien op De Hors, waar je ziet hoe onder invloed van de zee en wind jonge duintjes ontstaan. In de Slufter wijs ik naar de stuifdijk en vertel ik over de mislukte pogingen om het gebied in te polderen. Natuurlijk kan een fietstochtje door het Hoge Berggebied niet ontbreken en sinds kort staat ook een bezoek aan het uitkijkpunt van de Prins Hendrikzanddijk op mijn lijstje. Ongetwijfeld ben ik niet de enige die ons prachtige eiland graag met trots laat zien aan bezoekers.


Ben jij ook graag buiten en wil je jouw liefde voor de Texelse natuur delen met anderen? Dan is de introductiecursus Texelse buitengids echt iets voor jou. Dinsdag 14 januari is er voor belangstellenden een informatieavond om 20:00 uur in de Buureton in Den Burg.

De cursus
De cursus wordt gegeven tussen 25 februari en 21 april en zal bestaan uit acht dagdelen: vier keer theorie op een dinsdagavond en vier keer buiten op zaterdagochtenden, op de mooiste plekken van Texel. Je leert de Texelse natuurorganisaties kennen, hoe je een excursie aan een groep geeft en je leert allerlei bijzonderheden over de natuurgebieden. Naast de theorie zal er vooral veel buiten actief geoefend worden.

Vervolg

Na afloop van de cursus zijn er veel mogelijkheden om andere gebieden op Texel te ontdekken, of meer te leren over werken met bepaalde doelgroepen zoals jonge kinderen of ouderen. Heb je de smaak te pakken? Er zijn eindeloos veel mogelijkheden op Texel om je te verbreden of verdiepen in verschillende gebieden en soorten excursies.

Samenwerking natuurorganisaties
Het initiatief voor de cursus komt van Ecomare, Staatsbosbeheer Texel, Natuurmonumenten Texel, Nationaal Park Duinen van Texel, de Vogelwerkgroep, IVN-Texel en het NET. Het is voor alle organisaties van belang dat er nieuwe gidsen bij komen, om nog meer mensen mee de natuur in te nemen en die te ontdekken. Denk aan een expeditie op De Schorren, vertellen over de cultuur op de Hoge Berg, activiteiten voor de allerkleinsten bij het Sommeltjespad, korte excursies met ouderen, of helpen tijdens evenementen zoals de Dag van het Nationaal Park of het Wadden Vogelfestival.

Informatieavond
Tijdens de informatieavond op 14 januari wordt het cursusprogramma toegelicht. Vanzelfsprekend is er uitgebreid gelegenheid om vragen te stellen. Op de website van het Nationaal Park is meer informatie te vinden over de informatieavond en de cursus. Aanmelden voor de informatieavond wordt gewaardeerd, maar is niet verplicht. Heb je vragen over de cursus? Stuur een mail naar Masja Gielstra E: m.gielstra@ivn.nl of bel via T: 06-57679202.

Tekst: Anna Sprenkeling, boswachter Staatsbosbeheer

Instagram: @BoswachterAnna
FB: /StaatsbosbeheerWadden
E: a.sprenkeling@staatsbosbeheer.nl
T: 06-10203149
Formule 1-spel
Reacties (0)