Weblog Ecomare: Gered van de pan
Weblog Ecomare: Gered van de pan Foto: Texelditweekend

Weblog Ecomare: Gered van de pan

Natuur
Twee Italiaanse toeristen met een kreeft bij de receptie, dat hadden we niet eerder meegemaakt! Het dier was er niet best aan toe, maar als je hoorde wat hij had moeten doorstaan was dat ook niet vreemd. We hebben hem snel in een ton zeewater gelegd met een extra bubbelaar en eten. En hij heeft het gered.

Gekocht om te koken

De twee dames zagen de kreeft in Den Helder in de viswinkel. Het waren blijkbaar kreeftliefhebbers; niet om te vertroetelen, maar om op te eten. Ze waren op weg naar een appartementje op Texel en kochten de kreeft om ’s avonds te gaan koken. In het appartement bleek dat de aanwezige pannen vrij klein waren, terwijl de kreeft enorm groot is. Het was dus zijn geluk dat hij niet in de pan paste!

Niet fijn
Waarschijnlijk is het dier niet alleen in een tasje naar Texel vervoerd, maar heeft hij ook enige tijd in de koelkast doorgebracht voor de dames hem naar Ecomare brachten. Niet gek dus, dat hij er belabberd uitzag. Ik vind het vreemd dat mensen vaak heel veel gevoel hebben bij warmbloedige dieren, maar het van koudbloedige geen enkel probleem vinden als ze langdurig lijden. Terwijl zo’n kreeft met dichtgebonden scharen in de viswinkel het echt niet naar zijn zin heeft.

Verschalen

De kreeft is echt heel groot, ik heb niet eerder een exemplaar van dit formaat gezien. Hij mist wel een voelspriet. Met de volgende verschaling zal deze deels wel weer aangroeien, maar er zullen een paar verschalingen nodig zijn voor hij weer zo lang is als hij hoort te zijn. Als krabben en kreeften klein zijn verschalen ze vaak. Ze groeien dan hard en hun pantser wordt daardoor regelmatig te krap. Een kreeft van deze grootte verschaalt maar eens per jaar. Op zich kunnen verloren lichaamsdelen bij deze dieren aangroeien, maar alleen tijdens het verschalen. Hoe vaker dat gebeurt, hoe sneller dat aangroeien gaat.

Mooie dieren
Kreeften zijn echt leuke dieren. Ze zijn ook bijzonder fraai met hun langwerpige, gepantserde lichaam, indrukwekkende scharen en lange voelsprieten. Toch lopen ze niet met hun uiterlijk te pronken; ze kruipen het liefst weg onder stenen of in holtes. Wij hebben al een grote Noordzeekreeft in het Zeeaquarium. Deze nieuwe kreeft kan echter niet in hetzelfde aquarium als de andere kreeft, want dat wordt vechten!

Verhuisd
Inmiddels hebben we de kreeft naar het grote Noordzee-aquarium verplaatst. Ik heb toen meteen van de gelegenheid gebruik gemaakt om hem te wegen: 1,8 kilo! Hij heeft wel duidelijk een enorme klap gehad van zijn avontuur, dus ik ben er nog niet helemaal zeker van dat het goed komt met hem.

Door dierenverzorger Jarco Havermans