Foto: Edwin Boering
Foto: Edwin Boering

De Vijfde Fles van Stokerij Texel

Laatste ondernemersberichten
Kees Groenewoud en Jaco Spek (r) begonnen vijf jaar geleden met het produceren van TX Gin op de boerderij van Arnold Langeveld in Eierland onder de naam Stokerij Texel. Met een crowdfundingactie wisten zij 250 certificaathouders te interesseren voor een investering in hun net opgestarte bedrijf. Als tegenprestatie gaven zij elk jaar een exclusieve genummerde en gelimiteerde zelfgestookte fles drank aan hun certificaathouders. Op zaterdag 14 december krijgen alle certificaathouders hun allerlaatste en vijfde fles met de door Jaco en Kees gestookte TX Jonge Genever.

Het gaat goed met Stokerij Texel. De omzet verdubbelt tot nu toe elk jaar. Aanvankelijk begonnen met stoken op basis van de aardappels van Langeveld is de stokerij twee jaar geleden verhuisd naar Oosterend en overgestapt op het stoken met Texels graan. Naast de eerder genoemde gin produceert Stokerij Texel ook TX Wodka , TX Scheepsbitter, diverse likeuren en de vermaarde Ocean Aged TX Gin. Over dat laatste product hebben Kees Groenewoud en Jaco Spek nog een mooi verhaal. Kees: “We liepen al een tijdje rond met het idee om onze producten naar de andere kant van de Atlantische Oceaan te exporteren, maar dat blijkt nogal ingewikkeld te zijn met de importregels van de Verenigde Staten. Na wat gesprekken en speurwerk kwamen we erachter dat op oude kaarten uit de 17e eeuw een eiland voor de kust van Massachusetts met de naam ‘Texel ats Elisabeths Eylant’ staat, dat tegenwoordig Nantucket heet. Als je goed kijkt zie dat het naastgelegen eiland Vlielant is genaamd. Zo kwam het idee om een paar eikenhouten vaten per boot naar de west te varen”. Uiteindelijk werd het niet een retourtje Nantucket, maar een reis van een jaar met de schoenerbrik Tres Hombres van Fairtransport naar het Caraïbisch gebied en weer terug naar Texel. Jaco: “Zo ging de drank emissievrij heen en weer. Bij terugkomst viel de smaaktest goed uit. Ocean Aged Gin heeft eigenschappen van whisky, gin en cognac, met een verfijnde geurige en pittige afdronk.”

Genever
Sinds kort zijn de stokers druk bezig met een nieuwe loot aan de stam: een echte op Texel gestookte TX Jonge Genever. Een lang gekoesterde wens. Genever kent zijn origine in de middeleeuwen en is daarmee al een oeroud drankje: borrel, jonkie, neut of jajem, of in combinatie met een pilsje: kopstoot. De destillaten hadden een medicinale achtergrond. Er werden kruiden toegevoegd waarvan beweerd werd dat ze geneeskundige werking hadden. De drank met jeneverbes nam later in populariteit toe. Uit de genever kwam later de Engelse gin voort.

Kees: “De TX Jonge Genever is onze eerste Texelse jonge graanjenever en is tijdens dit lustrumjaar speciaal voor onze certificaathouders gestookt. Het is dan ook De Vijfde Fles, die wij aan hen cadeau doen, want dankzij hen hebben we een vliegende start kunnen maken”. Met enige trots laten Kees en Jaco de nieuwe witte kruik zien, waarin de TX Jonge Genever gebotteld wordt. De opdruk is in zwart, een herkenbaar ontwerp met het sterke TX logo, als contrast op de donkere flessen met witte opdruk van de TX Gin en TX Wodka. Na de presentatie aan de certificaathouders op 14 december wordt de TX Jonge Genever gedistribueerd en is hij verkrijgbaar bij alle Texelse slijterijen of via de webshop en kost € 23,95 per fles.

Reden voor een feestje
Zoals gezegd krijgen de certificaathouders 14 december De Vijfde Fles uitgereikt. Het wordt een speciaal feestje voor genodigden met gebakken vis van Biem van der Vis, hapjes van Alewijn Ott en een mooi verhaal van brouwmeester Niko Derks. Kees: “De crowdfunders van de start van het bedrijf zijn naast financiers door de jaren heen ook ambassadeurs geworden van de stokerij en dat vinden wij zelfs nog belangrijker. Zij zijn een enthousiaste aanhang die met flair de producten van Stokerij Texel voor het voetlicht brengen.”

Stokerij Texel
Slotskolk 22c, Oosterend
T: (0222) 760150
E: info@stokerijtexel.nl
I: www.stokerijtexel.nl


Website Stokerij Texel: http://www.stokerijtexel.nl/