Speulen voor de jeugd: jong geleerd...

Door Henk Cornelissen
Gepubliceerd: Dinsdag 03 December 2019, 10:50 uur
1109 x bekeken
Speulen met Ouwe Sunderklaas? Het raakt er een beetje uit bij de jeugd, maar Eva en Lucie Kuiken hoeven er niet lang over na te denken. Natuurlijk zijn ze er dit jaar weer bij! Hun ouders Jord en Floortje speulen ook al heel wat jaren mee bij de volwassenen. Dat betekent een hoop voorbereiding, maar ook veel voorpret. En een drukke, maar ontzettend leuke avond op 12 december. “Erbij zijn bij de kinderen én de volwassenen, dat is dubbel plezier!”“Ik deed voor het eerst mee toen ik twee was”, vertelt Eva. “En nu ben ik zeven, dus speul ik voor de zesde keer. Niet elk jaar met precies hetzelfde groepje. Soms kwam er iemand bij, of ging er iemand weg.”

Vaste prik
Inmiddels is het speulen voor deze meiden vaste prik. Het is niet meer de vraag óf ze speulen, maar wat ze dit jaar gaan doen en of de vaste vriendinnen weer meedoen. Die zijn gelukkig ook steeds enthousiast. “Speulen met Ouwe Sunderklaas is heel erg leuk”, aldus Eva. “Vooral omdat het ’s avonds is en op straat. Er is niet zo vaak iets ’s avonds. En het is ook heel leuk dat je een prijs kunt winnen. Met mijn groepje heb ik al vaak een prijs gewonnen. In elk geval vorig jaar, toen hadden we de eerste prijs.”

Iets bedenken
Een voorstelling is er natuurlijk niet zomaar. Eva legt uit hoe dit bij haar groepje tot stand komt. “Je moet eerst iets bedenken. Het is belangrijk dat het gaat over iets dat op Texel gebeurd is. We komen met het hele groepje bij elkaar. Vaak heb ik een idee en heeft iemand anders ook een idee. Dan besluiten we waar we het over gaan hebben. Daarna bedenken we welke rollen er zijn en hoe we die verdelen. We oefenen ook nog een of twee keer samen.” Het groepje van Eva en Lucie speelt altijd een toneelstukje, en zingt er meestal ook een kort liedje bij. “We bedenken ook samen welk liedje we willen zingen. Dat kan iedereen gewoon thuis oefenen.”

Kijken kan ook
Eva’s advies aan kinderen die willen speulen is om vooral op tijd te beginnen, zodat je genoeg kunt oefenen. “Je moet wel tijd hebben om je tekst te leren. Als je het maar één keer hebt gelezen, kun je het nog niet onthouden. En je kunt op die avond natuurlijk niet zomaar iets zeggen.” Toch denkt ze dat het ook wel mogelijk is, kort van tevoren iets te bedenken en uit te voeren. “Het is dan wel handiger als je het alleen doet, of met je broertje of zusje. Dan hoef je voor het oefenen niet speciaal iets af te spreken.” Eva en Lucie snappen wel dat het moeilijk of spannend lijkt om iets te speulen. Het lijkt ze een goed idee dat die kinderen dan eerst eens komen kijken hoe het speulen eruitziet. Dan kunnen ze het jaar erna zelf ook meedoen.

Een beetje hulp
Natuurlijk krijgen de kinderen hulp van hun ouders. Meedenken over een onderwerp, de aankleding en de uitvoering. “De allerkleinsten hebben wat meer hulp nodig”, beaamt Floortje. “Hoewel je verrast kunt zijn over hoe goed een kind van drie of vier jaar een liedje uit het hoofd kan leren. Als je maar uitgaat van een bekende melodie. En met zeven, acht jaar kunnen ze echt al heel veel zelf bedenken en uitvoeren. Wij proberen ons er elk jaar iets minder mee te bemoeien.”

Traditie
Zelf speelde Floortje als kind heel wat keren mee. “Dat deden we elk jaar met de kinderen uit de buurt, daarover bestond ook geen discussie. En het plezier daarin is toch altijd blijven hangen. Het is ontzettend leuk om die traditie nu weer door te kunnen geven. En wie weet speult de jeugd van nu over 30 jaar weer bij de volwassenen mee.”

Speulen voor de jury
En dan is het zo ver, het is 12 december. Als ervaren speuler weet Eva wel hoe dit in zijn werk gaat. Met je groepje naar de Groeneplaats en inschrijven bij De Lindeboom. Als het tijd is met je spullen naar de eerste jury, en dan eindelijk echt speulen. “Er zijn vier jury’s die goed herkenbaar zijn door hun zwarte cape en hoed. Dat is maar goed ook, anders kan iedereen wel doen alsof hij een jury is. De echte jury’s zijn trouwens altijd heel aardig.” Hier valt ook de vijfjarige Lucie weer in met een goed argument om mee te doen: “Bij de laatste jury krijg je ook nog chocolademelk!”

Kinderdisco
Dit jaar is het programma bij de jeugd iets veranderd: de prijsuitreiking is dit jaar direct na het speulen, om 18.00 uur, bij Cinema Texel. Kinderen die het willen, kunnen dan daarna naar de kinderdisco in Question Plaza gaan. Eva vindt het een goed idee dat ze voor de prijsuitreiking een rustig plekje hebben gekozen. “Anders gingen we naar huis om te eten en dan later nog terug. Maar voor kleinere kinderen is het dan te laat, die moeten naar bed.”

Veelbelovend
De onderwerpen voor dit jaar zijn inmiddels bepaald, en de eerste voorbereidingen voor beide groepen zijn gestart. De lach op Eva’s gezicht is veelbelovend. “We weten al waar we het over gaan hebben”, vertelt ze, “maar dat is natuurlijk nog geheim. Als je erachter wilt komen, moet je zelf maar komen kijken.” Doe dat dus vooral, op 12 december tussen 17.00 en 17.45 uur in Den Burg.
Formule 1-spel
Reacties (0)