Foto: Museum Kaap Skil
Foto: Museum Kaap Skil

Weblog Kaap Skil: ‘Smeden: een mooi ambacht’

Laatste kunst & cultuurberichten
Al drie jaar is de smederij van het openluchtmuseum van Museum Kaap Skil mijn domein. Van mei tot november sta ik er op woensdagmiddag te smeden en de bezoekers te vertellen over het vak. Hiermee is een oude liefde van mij nieuw leven ingeblazen.

Ik ben in feite opgegroeid in een smederij. Mijn vader was smidsknecht in Heerhugowaard en als kind hielp ik al met allerlei klusjes in de smederij. Zelfs toen ik nog in de lagereschoolleeftijd zat, mocht ik al elektrisch lassen en de zaagmachine bedienen. Het stoken van de kachel was in de koude tijd van het jaar een vaste klus voor de kinderen.

Beroepskeuze
Als je in zo’n omgeving opgroeit, is het niet gek dat je van je vaardigheden je beroep maakt. Na mijn opleiding tot bankplaatwerker heb ik van mijn zestiende tot mijn achttiende in een boerensmederij gewerkt. Daar kwamen allerlei werkzaamheden voorbij: van het beslaan van de paarden tot het slijpen van messen. Een goede leerschool!

Terug naar smederij
Ik heb mij later steeds verder ontwikkeld in het installatievak. Ik heb alle papieren voor loodgieter gehaald en werkte tot mijn pensioen bij CVI. Toen ik zeventig was, stond er een aantal keer een oproep in de krant voor een smid bij Museum Kaap Skil. De vorige smid was vanwege zijn leeftijd gestopt en ze zochten een nieuwe. Toen begon het bij mij wel te kriebelen, dus ik heb maar eens gebeld met Corina Hordijk. En binnen de kortste keren stond ik te smeden!

Mooi ambacht
In deze tijd van het jaar is de smederij de beste plek om te zijn: lekker warm bij het vuur. De bezoekers vinden het vaak heel interessant om te zien hoe het smeden in zijn werk gaat. Ik maak van ronde of platte ijzeren staven allerlei voorwerpen. Als ik een stuk siersmeedwerk zie, denk ik al snel: ‘dat ga ik ook eens maken’. Zo heb ik een heleboel voorbeelden liggen: van planten(bak)hangers, hijsogen en -haken tot sierkrullen. Kinderen geef ik vaak een nagel mee.

Fikkie stoken
In feite is het werk van een smid gewoon een jongensdroom: lekker fikkie stoken en hameren. We gebruiken speciale smeedkool voor het vuur. Smeedkool zit tussen antraciet en cokes in. Gelukkig is het nog steeds leverbaar, maar het wordt alleen nog door hobbyisten gebruikt. Wie nu voor zijn beroep als hoefsmid werkt, gebruikt een mobiele gasoven.

Nog even
In de twee herfstvakantieweken sta ik nog op de woensdagen in de smederij, daarna gaat de winterstop in. De meeste vrijwilligers van het openluchtmuseum houden er dan voor een paar maanden mee op. In mei zijn we er weer, de meesten op dinsdag, woensdag of donderdag. Ik hoop het nog lang te kunnen blijven doen, want ik ben er helemaal op mijn plek!

Door Cor Rood, smid van Museum Kaap Skil