Archieffoto Texelse Media
Archieffoto Texelse Media

Texel en haar schapen

Laatste nieuwsberichten
Het eiland Texel en schapen zijn zeer nauw met elkaar verwant. Het Texelse schaap is vaak het eerste waar iemand aan denkt als het over Texel gaat. En niet alleen nationaal, ook internationaal staan de schapen op Texel bekend. Een bezoekje aan Texel is dan zeker eens de moeite waard om te ontdekken waarom Texel en schapen zo met elkaar verweven zijn. Veel Nederlanders hebben immers nog nooit het eiland bezocht, terwijl het eiland toch onderdeel van Nederland is. Dus, regel een hotelovernachting, de overtocht en kijk even je zorgverzekering na. De zorgverzekering nakijken is vooral een voorzorgsmaatregel voor een onbezorgde vakantie naar Texel, want ongelukjes kunnen altijd gebeuren.

Waar komt de bekendheid van het Texelse schaap vandaan?
Veel mensen zullen zich afvragen, wat er nu zo speciaal is aan de Texelse schapen. Ten eerste is daar het aantal schapen op het eiland. Texel zelf telt bijna 14.000 inwoners. Het aantal schapen is zeker niet kleiner dan dat. Voor elke inwoner leeft er één schaap op het eiland. Dit aantal groeit in de lente drastisch, want dan worden er nog ongeveer 11.000 lammetjes geboren. Maar dit is niet de enige reden voor de bekendheid van het Texelse schaap. Het is vooral ook het ras. De inwoners hebben een eigen ras ontwikkeld: de Texelaar. De Texelaar is een schaap met een goede en bruikbare vacht en een stevige bouw.

Geschiedenis van de Texelaar
Al in de 15de eeuw worden schapen op Texel genoemd. Dit waren verder geen bijzondere schapen van een speciaal ras. Het was wel een goed schaap met matige bespiering en goede wol. Pas rond 1860 werden de eerste schapen gekruist met Engelse Leichester en Lincolnshire schapen. In de jaren die volgden ontstond er langzaam een stabiel en nieuw ras: de Texelaar. Sinds het begin van de 20ste eeuw is de Texelaar als een ras erkend, dat momenteel in vele landen geliefd is en waarnaar de Texelaars geëxporteerd worden. De Texelaar wordt naar diverse Europese landen geëxporteerd, maar ook in Australië, Nieuw-Zeeland en Amerika lopen Texelaars rond.

Wat zijn de kenmerken van de Texelaar?
De Texelaar is een schaap met een gewicht van rond de 95 kilogram voor een ram en 75 kilogram voor een ooi. De Texelaar is goed gespierd met een stevig en gedrongen lichaam en een brede kop zonder horens. Het schaap heeft een goede wolvacht zonder overtollige vetten erin. De vacht loopt over de gehele romp, tot aan de keel en de voorpoten. De wol wordt veel gebruikt in dekbedden en kussens. Een ooi krijgt jaarlijks in het voorjaar gemiddeld 2 lammeren, al zijn er ook uitzonderingen, waarbij 4 of 5 lammeren geworpen worden. Ook het karakter van de Texelaar is prettig te noemen. Het is een rustig en vriendelijk ras met veel geduld. Verder staat de Texelaar bekend om de goede gezondheid.

www.pricewise.com