Controle opslag van agrarische bedrijfsstoffen

Door Elisabeth Waverijn
Gepubliceerd: Woensdag 09 Oktober 2019, 11:00 uur
1338 x bekeken
Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, de Omgevingsdienst Noord Holland Noord en de milieupolitie gaan vanaf november 2019, in onder andere de gemeente Texel, de opslag van agrarische bedrijfsstoffen zoals mesthopen en composthopen controleren. Deze drie overheidsinstanties werken hiervoor samen om bodem- en waterverontreiniging zoveel mogelijk te voorkomen.


“In de praktijk komen wij regelmatig situaties tegen waarbij de bodem en/of het oppervlaktewater verontreinigd is of zijn. Dat komt bijvoorbeeld doordat de opslag te dicht bij de sloot ligt, of doordat een absorberende onderlaag of afdekking ontbreekt. Hierdoor komen restanten gewasbeschermingsmiddelen, zware metalen en nutriënten in het milieu terecht en dat veroorzaakt stinkende sloten, vissterfte en bodemverontreiniging”, aldus een woordvoerder van de milieupolitie.

Door het treffen van relatief eenvoudige maatregelen kan verontreiniging van bodem en grond- en oppervlaktewater voorkomen worden. Het is hierbij van belang om te realiseren dat er een verschil is tussen de opslag van agrarische bedrijfsstoffen en het composteren van agrarisch afval. Voor beide activiteiten gelden namelijk andere regels.

Om een boete te voorkomen voor het niet juist naleven van de wet- en regelgeving, wordt geadviseerd om opslag te plaatsen op een vloeistofdichte voorziening en in de periode van 1 november en 1 maart af te dekken. Verder wordt geadviseerd opslag op minimaal vijf meter vanaf de insteek van een wateroppervlak te plaatsen. En niet meer dan 600 m3 opslag op te slaan, omdat dan een vergunning nodig is.

Meer informatie over: de opslag van agrarische bedrijfsstoffen en composteren.
Formule 1-spel
Reacties (0)