Tarieven TESO blijven gelijk: voordelig voor Texel?

Door Elisabeth Waverijn
Gepubliceerd: Woensdag 02 Oktober 2019, 15:19 uur
1746 x bekeken
De TESO meldt in haar jaarverslag dat de vervoerstarieven opnieuw niet verhoogd zijn. “Dankzij ms. ‘Texelstroom’ zijn de energieverbruikskosten lager dan werd voorzien en is het verantwoord gebleken om het besluit te nemen om de tarieven opnieuw ongemoeid te laten”, meldt TESO.


Dit is niet alleen voordelig voor Texelaars, maar ook voor toeristen. Met de auto naar Texel kost momenteel € 37,- indien de heenreis op vrijdag t/m maandag plaatsvindt en € 25,- op dinsdag, woensdag en donderdag. Een voetganger betaalt slechts € 2,50 voor de overtocht. Dankzij het doorlopend streven naar ‘betaalbaarheid voor alle gebruikers’ zijn de vervoerstarieven nu lager dan in 2002. TESO vervoerde aanzienlijk meer voertuigen en passagiers dan verwacht: meer dan 1,71 miljoen auto’s en 4,28 miljoen voetgangers maakten dit jaar de oversteek naar het eiland.

Een verhoging van de tarieven vindt dus dit jaar niet plaats, maar ligt waarschijnlijk wel in het verschiet. “Met ingang van 1 januari 2019 wordt bij aanschaf van veerboten en bij dienstverlening ten behoeve van deze schepen 21% omzetbelasting in rekening gebracht; voorheen was dit 0%. TESO zal uiterlijk bij aanschaf van de volgende veerboot genoodzaakt zijn om deze additionele inkoopkosten door te belasten aan haar reizigers. Dit zal geschieden via een verhoging van de prijs van het bootkaartje, of indirect door omzetbelasting op het bootkaartje te gaan heffen. Vooralsnog lijkt het voor de reizigers in financiële zin het minst nadelig om de komende jaren eerst de tarieven gefaseerd te verhogen, wanneer dat noodzakelijk is om de stijging van de inkoopkosten als gevolg van de omzetbelasting te compenseren.”

De redactie is benieuwd: vindt u de tarieven van TESO voordelig voor Texel?

Stem de komende week in de poll via Texel-Plaza.nl. Uw stem onderbouwen? E: redactie@texelsemedia.nl.
Formule 1-spel
Reacties (1)