Lachgaspatronen
Lachgaspatronen

Wijzigingen Algemene Plaatselijke Verordening

Laatste nieuwsberichten
Het college Burgemeester en Wethouders (B&W) besluit de raad voor te stellen de Algemene Plaatselijke Verordening 2016 te wijzigen zoals aangegeven in het raadsbesluit. Het gaat om een periodieke wijziging waarmee de APV wordt geactualiseerd en verbeterd.

Er zijn enkele inhoudelijke wijzigingen en aanvullingen, onder andere bepalingen waarin een verbod wordt opgenomen op publieke uitingen van verboden motorclubs, de zogenaamde OMG’s (Outlaw Motorcycle Gangs). Hierbij gaat het om het dragen van bijvoorbeeld logo’s en symbolen van de verboden OMG’s op voertuigen en kleding. Een bepaling die de burgemeester de bevoegdheid geeft om clubhuizen van OMG’s te sluiten wordt vooralsnog niet opgenomen in de APV. Daartoe wordt op dit moment voor de Texelse situatie onvoldoende reden gezien.

Daarnaast wil het college een verbod opnemen op het gebruik en de verkoop van lachgas. “Het gebruik van lachgas heeft landelijk een hoge vlucht genomen en gaat gepaard met problemen ten aanzien van de openbare orde en de volksgezondheid. Hoewel het gebruik van lachgas op Texel beperkt is wordt het wenselijk gevonden daarvoor nu regels op te nemen in de APV, zodat er opgetreden kan worden wanneer er problemen ontstaan”, aldus het college.

Het betreft een verbod op het gebruik van lachgas op openbare plaatsen, wanneer dit leidt tot verstoring van de openbare orde en veiligheid. Daarnaast kunnen gebieden worden aangewezen waarin het gebruik, de voorbereidingen daartoe en het aanbieden van lachgas kunnen worden verboden (bijvoorbeeld in horeca-uitgaansgebieden). Ook komt er een gebruiks- en verkoopverbod bij evenementen. “Een totaalverbod wordt niet voorgesteld, omdat dit waarschijnlijk in strijd is met hogere wetgeving”, laat het college weten.

Verder stelt het college voor een artikel op te nemen dat de burgemeester de bevoegdheid geeft op te treden tegen woonoverlast. De grondslag daarvoor staat in de Gemeentewet. “Eerder bleek een dergelijke bepaling nog niet nodig. Ontwikkelingen op dit gebied leiden tot de conclusie dat het wenselijk is de bepaling nu wel op te nemen”, aldus het college B&W. Daarnaast wil het college een artikel toevoegen waarin de mogelijkheid wordt gegeven een parkeerverbod in te stellen voor wegbermen buiten de bebouwde kom.

De APV noemt ook bepaalde planten die hinderlijk of gevaarlijk kunnen zijn en waartegen kan worden opgetreden. Hieraan wordt de Japanse Duizendknoop toegevoegd.