Eerste opleveringen Buurtskap de Tuunen in oktober

Door Elisabeth Waverijn
Gepubliceerd: Donderdag 12 September 2019, 9:51 uur
1122 x bekeken
De veertien sociale huurwoningen op het Kadijkserf worden begin oktober opgeleverd. De eerste bewoners van Buurtskap de Tuunen ontvangen dan de sleutel van hun woning. “Een mooi moment voor de bewoners, en voor het project!”, meldt de gemeente.


De woningen, die grotendeels al in de fabriek van Skilpod in België gebouwd waren, zijn inmiddels afgebouwd en staan klaar in de Tuunen. Tot aan de oplevering vinden nog verschillende werkzaamheden plaats om de woningen en het terrein er omheen woonklaar te maken. Zo werkt aannemer Plaisier, in opdracht van Skilpod, momenteel aan het aansluiten van de woningen op de nutsvoorzieningen, zoals stroom, water en glasvezel. Ook de schuurtjes worden geplaatst. Vervolgens richt groenaannemer Frisia, samen met Texelse aannemers, het erf verder in met paden, parkeerplaatsen en groen.

Ondertussen lopen de voorbereidende werkzaamheden voor de andere erven door. Ook voor deze erven geldt dat, na het plaatsen van de sociale huurwoningen, de aansluiting op de nutsvoorzieningen en het inrichten van het terrein elkaar opvolgen. “De oplevering van de sociale huurwoningen vindt daarom gefaseerd plaats. Na het Kadijkserf volgt het Tuinerf naar verwachting uiterlijk in januari, het Middenerf in februari, en volgen het Hoekerf en Marserf in maart 2020”, laat de gemeente weten.

Woontij, leveranciers, aannemers en de gemeente Texel werken actief samen om het werk zo snel en efficiënt mogelijk te realiseren. Toch is er meer vertraging dan vooraf ingeschat. “De ontwikkeling van een nieuwe wijk, zoals Buurtskap de Tuunen, is pionieren en vraagt om een andere aanpak dan een reguliere wijk. De woningen worden sneller geproduceerd dan bij reguliere bouw, terwijl de aanvraag van leveranciers voor de omgevingsvergunning op dat moment nog loopt. Ook het proces rond het aanleggen van de huisaansluitingen voor dit type woningen, en vervolgens de inrichting van het terrein, zijn hiervan afhankelijk”, aldus de gemeente. Jan van Andel, directeur woningcorporatie Woontij, voegt daaraan toe: “De vertraging heeft extra geduld gevraagd van de bewoners. We zijn blij dat de eerste bewoners zeer binnenkort hun woningen kunnen betrekken.”