Advertorial

Artex Kunstenschool Texel: het seizoen is weer begonnen!

Door Elisabeth Waverijn
Gepubliceerd: Donderdag 12 September 2019, 8:47 uur
565 x bekeken
De scholen zijn weer begonnen, en zo ook de leukste school van Texel: Artex Kunstenschool. Na de drukte van het 60-jarig jubileum in de eerste helft van 2019, is het nu weer ‘gewoon’ aan de slag bij Artex. Dat betekent niet dat er achterover geleund wordt: voor het nieuwe schooljaar is wederom een afwisselend programma samengesteld.

Voor jong en oud is er een breed scala van muzieklessen, danslessen, theatercursussen, workshops en lezingen. Naast een groot aanbod in muziek en dans, zijn er ook schildercursussen en bijvoorbeeld een cursus lichaamstaal. De jaarcursussen zijn allemaal weer begonnen en de afgelopen twee weken konden ook niet-leerlingen via probeerlessen vrijblijvend komen kennismaken met het aanbod. “Je kunt tussentijds ook komen proberen en instromen. Veel mensen denken dat je alleen aan het begin van het schooljaar kunt starten met een jaarcursus, maar je bent altijd welkom”, laat medewerkster Karin Wolse weten.

Het is druk op de administratie van Artex. “Deze weken zijn altijd druk, vanwege de start van het nieuwe lesjaar”, aldus Karin. “Met de nieuwe lesroosters van de OSG is het een heel gepuzzel om alle leerlingen goed in te passen. De kinderen zitten nu tot kwart over vier op De Hogeberg. Een deel van onze docenten komt van de overkant en moet daarom op tijd naar de boot. Het is een uitdaging om alles in te roosteren, vooral de groepslessen voor dans en theater.” Daarnaast kampt de Kunstenschool structureel met ruimtegebrek: “We barsten bijna uit ons jasje. Vooral voor groepen komen we echt ruimte tekort”, laat medewerkster Leonie Hoever weten. Maar de drukte maakt het begin van het schooljaar ook een leuke periode. “Nu het zomerse weer achter ons lijkt te liggen, verwachten we nog een extra golf aanmeldingen”, zegt Karin. Het mag duidelijk zijn: het lesseizoen bij Artex is weer begonnen!

Wintermusical
Door de jaren heen heeft Artex het cursusaanbod steeds aangepast en uitgebreid. “Theater krijgt ook steeds meer een vaste poot hier. Eerder waren het enkele theaterlessen voor de jeugd, nu zijn er heel veel verschillende korte theatercursussen voor jong en oud, voor grote en kleine groepen. Dit jaar gaan we ook een wintermusical doen: een groot samenspel van verschillende disciplines. Voor deze musical is er een speciale korte cursus, maar ook krijgen bijvoorbeeld het ‘Popkoor’ en cursisten van ‘Dansen met een beperking’ een plek in de voorstelling. De verhaallijn van de musical is geschreven door Bert Schuiling, die ook de theatercursussen verzorgt.” De uitvoering van de wintermusical is op zaterdag 14 december in De Waldhoorn in Den Hoorn.

Festival
Naast het aanbod in cursussen en het verzorgen van verschillende cultuurlessen op alle Texelse scholen, wordt Artex vaak gevraagd om mee te werken bij verschillende evenementen op het eiland. Daarnaast organiseert Artex zelf voor de 19e keer het jaarlijkse festival ‘Vliers’ op Texel. Dit is een festival voor Vlaamse en Ierse muziek, met drie dagen vol workshops, presentaties en stevige Ierse sessies tot in de kleine uurtjes. “We zijn alweer bijna uitverkocht; het belooft weer een groot feest te worden in het tweede weekend van november”, laat Karin weten.

Meer dan alleen les
Naast de lessen worden er bij Artex ook lezingen georganiseerd over verschillende onderwerpen met betrekking tot theater, dans, kunst, muziek en literatuur. De eerste lezing vindt plaats op vrijdag 13 september. Dit is een muziek-lezing van Ellen Verburgt over Clara Schumann. Zij was niet alleen de vrouw van Robert Schumann, maar ook een groot concertpianiste. Tijdens de lezing worden live muziekfragmenten gespeeld.

Samenspel
Artex kent verschillende koren, orkesten, ensembles en bandjes. Nieuw dit jaar is een pop-up koor voor tieners, onder leiding van Arlene Coyle. “Ook zijn we weer van start gegaan met het Wereldkoor. Dit koor staat deze keer in het teken van Afrika en de lessen worden gegeven door Mariken Stoverinck”, aldus Leonie. “Er wordt muziek gezongen van ‘hier en daar’. Niet te moeilijk, wel gericht op een goede samenklank. Iedere stem uit elke taal is welkom.” Samenspelen en -zingen is leuk en leerzaam. Daarom is het jeugdorkest De Notenkrakers voortaan ook gratis voor alle jonge leerlingen. “We willen dat iedere leerling meespeelt in een ensemble. Het belang van samenspelen staat bij ons hoog in het vaandel”, aldus Karin. Leonie voegt toe: “Na De Notenkrakers volgt het Fortissimo orkest, en sinds dit jaar hebben we ook nog ensemble ‘A.W.E.S.O.M.E.’ voor gevorderde leerlingen. Zij kunnen hun eigen muziek uitkiezen en samenspelen.”

Bij Artex kan iedereen zijn of haar talenten leren kennen en ontwikkelen. Kijk voor een het volledige cursusaanbod op de website van Artex.

Artex Kunstenschool Texel
Schilderend 39, Den Burg
T: (0222) 313493
I: www.artex-texel.nl
Reacties (0)