Foto: Ecomare
Foto: Ecomare

Compleet roggenei gevonden

Laatste nieuwsberichten
Een roggenei met het rogje er nog in, dat wordt niet vaak gevonden. Ecomare meldde woensdag dat Maro Hoogewoning uit Utrecht er één gevonden heeft. “Ze merkte dat het eikapsel dat ze op het strand had opgeraapt niet leeg was en gooide het terug in zee. Omdat het opnieuw aanspoelde, nam ze contact op met Ecomare. Conservator Arthur Oosterbaan reageerde enthousiast en nam de bijzondere vondst graag in ontvangst.”

Maro Hoogewoning trof het ei aan in de branding tussen Paal 25 en Paal 28. “Ze nam het mee in een zakje zeewater, in de hoop het rogje dat erin zat te kunnen redden. Het ongeboren visje was echter al dood. Toen Arthur de doos met een scalpel opensneed, werd de kleine rog zichtbaar. Aan het visje zat een dooierzak en de vinnen, ook wel ‘vleugels’ genoemd, zaten tegen het lijfje gevouwen. Het rogje was al behoorlijk ver in zijn ontwikkeling. Het was een stekelrog, de meest algemene roggensoort in de Noordzee.”

Het eikapsel is groter dan de eikapsels van stekelroggen die regelmatig op het strand te vinden zijn. Dat komt omdat deze laatste leeg en uitgedroogd zijn. Daardoor krimpt het ei. Het verse ei is zo’n 10 centimeter groot. “Arthur heeft het ei met daarin het visje in alcohol gelegd. Hij hoopt het geheel op deze wijze te kunnen conserveren. Als dat goed gaat, wordt het in de collectie opgenomen”, laat Ecomare weten.

Roggen en haaien leggen eieren met een leerachtige buitenkant. Ze bevestigen de eikapsels aan een harde ondergrond. De ontwikkeling van de vis in het ei duurt, afhankelijk van de temperatuur van het water en de soort vis, vier tot negen maanden. In het Zeeaquarium van Ecomare zijn regelmatig haaien en roggen te zien die net uit het ei zijn gekomen. In de grote aquaria zwemmen de volwassen exemplaren.