Open Monumentendag 2019: 'Plekken van plezier'

Door Elisabeth Waverijn
Gepubliceerd: Dinsdag 10 September 2019, 12:15 uur
1016 x bekeken
Zaterdag vindt de jaarlijkse Open Monumentendag plaats. Ter gelegenheid van deze dag zijn verschillende monumenten op het eiland opengesteld en gratis toegankelijk voor bezoekers.


De Open Monumentendag 2019 heeft als landelijk thema ‘Plekken van plezier’. “Voor een boerderij in Oudeschild, waar ooit een kroeg was, ligt dat voor de hand. Monumenten die gerestaureerd zijn, vormen voor hun eigenaars en bewoners ook een plek van plezier. Maar kunnen we die oorden van plezier niet veel breder opvatten? Texelaars en toeristen genieten immers van Texel. Texel heeft schitterende landschappen, met onder andere stranden, natuurgebieden, weidse polders en het oude, Texelse tuinwallenlandschap. Daarmee is heel Texel een plek van plezier”, aldus Gemeente Texel over de Open Monumentendag.

Op het programma staan een aantal vaste deelnemers, maar er is ook een hoop nieuws te bewonderen, zoals het huis en de tuin van Brakestein. De Monumentendag wordt hier, op Skillepaadje 18, om 9.30 uur geopend door wethouder Jaap Vlaming. Na de opening wordt een 19e eeuws tuinornament overhandigd aan de nieuwe eigenaren van Brakestein: Vibeke Roeper en Diederick Wildeman. Het ornament is afkomstig van Brakestein en had jarenlang een ander onderkomen. Nu keert het terug en zal het vanaf 2021 tentoongesteld worden. Tot die tijd is het ornament zaterdag voor één dag exclusief te bezichtigen van 10.00 tot 16.00 uur. Ook zijn er tussen deze tijden ieder half uur rondleidingen in De Tuin van Brakestein.

Vaste deelnemers zijn bijvoorbeeld Museum Kaap Skil en de Oudheidkamer. Deze musea zijn allebei gratis toegankelijk tijdens de Open Monumentendag. Bij de Oudheidkamer, geopend van 11.00 tot 16.00 uur, speelt de onlangs gerestaureerde speeldoos uit 1860, en schenken de vrijwilligers gratis kruidenthee. Museum Kaap Skil heeft Oudhollandse spelletjes op het buitenterrein. “In de molen worden pannenkoeken en drie-in-de-pan gebakken van versgemalen meel. Daarnaast zijn er eigengebakken taarten, die bij droog weer op het terras rond de molen kunnen worden opgegeten. De opbrengst is ten bate van het onderhoud van de molen”, laat de organisatie weten. Museum Kaap Skil is tijdens de Open Monumentendag open van 10.00 tot 17.00 uur.

De Open Monumentendag op Texel wordt dit jaar op bijzondere wijze afgesloten. “Wat er precies staat te gebeuren blijft nog een verrassing. Wél geven we prijs dat Maarten van Rossem (ambassadeur Vereniging Nederlands Cultuurlandschap) een actieve rol speelt en dat er iets bijzonders bekend wordt gemaakt met betrekking tot het Texelse landschap. De afsluiting vindt plaats van 15.00 tot 16.00 uur op De Waddel, de historische boerderij van schapenboer Jan Willem Bakker, in het hart van het Hoge Berg-gebied.”

Op de Open Monumentendag is er nog veel meer te beleven op het eiland. Op de landelijke website van de Open Monumentendag zijn alle deelnemende monumenten op Texel en de openingstijden te vinden.