Bijzondere tropische drijfzaden op Texel aangespoeld

Door Elisabeth Waverijn
Gepubliceerd: Dinsdag 13 Augustus 2019, 9:00 uur
791 x bekeken
Op het Texelse strand zijn drie zeeharten gevonden, meldt Ecomare. Dit zijn drijvende zaden uit tropisch Zuid- of Midden-Amerika. Vindster Sytske Dijksen vond ook een stuk van een palmtak en meerdere rugschilden van de gedoornde zeekat, een inktvissoort met een zuidelijke verspreiding. Volgens Ecomare is de stevige westenwind na een warme periode met een zuidelijke stroming een mogelijke verklaring voor deze tropische vondsten.


De vondst van drie zeeharten tegelijk is uitzonderlijk. Tot nu toe zijn in heel Nederland hooguit twintig vondsten bekend. De plant die bij dit drijfzaad hoort, is een liaanvormig lid van de bonenfamilie met tot twee meter lange peulen, die tot twintig meter hoog in bomen kan klimmen. De zaden drijven in zeewater, en daardoor maken ze soms lange zeereizen. “Ze worden ook wel door mensen aangevoerd en verkocht als ‘lucky beans’, maar in dit geval is een natuurlijke aanvoer over de Atlantische Oceaan via de Golstroom waarschijnlijk. Er zaten resten van zeepokken op de schil van een van de drie zeeharten. Die komen er alleen na een lange periode in het zeewater op.”

Sytske vond twee zeeharten tussen paal 12 en 14,5 op 8 augustus, en op 9 augustus nog eentje bij paal 8, samen met de palmtak. Er lagen daar ook tientallen schildjes van de gedoornde zeekat.