Afbeelding

Vijf jaar later: geen afvalbakken op het strand, schoner?

Laatste nieuwsberichten
Dinsdag werden tijdens de Strandverkiezingen de prijzen voor het Beste Paviljoen en het Schoonste Strand van Nederland in 2019 uitgereikt. Een Texels paviljoen ging met de prijs voor het Beste Paviljoen van Noord-Holland naar huis: Gastropaviljoen XV van Joost en Sarah Hoogenbosch.

Maar het schoonste strand van Noord-Holland is geen Texels strand: die prijs ging naar Den Helder. Vijf jaar geleden werd er op Texel voor gekozen om de afvalbakken niet meer te plaatsen op het strand. De redactie is benieuwd of lezers vinden dat dit voor een schoner strand heeft gezorgd óf juist niet.

De paviljoenhouders van de zes Texelse MyBeach-stranden hebben in 2014 destijds samen met de gemeente gekozen voor een andere opzet: een milieustraat bij de opgang. Daar worden papier, plastic, blik en gemengd restafval gescheiden ingezameld. De exploitanten bieden strandbezoekers gratis zakjes aan om het afval van het strand mee te nemen.

Het idee hierachter is dat het strand door het weghalen van de afvalbakken mooier en schoner blijft. “Afvalbakken creëren juist vervuiling”, meldde de gemeente aan het begin van het seizoen van 2014. “Zoals afval naast de bakken en overvolle bakken.” Door het ontbreken van afvalbakken zouden strandbezoekers meer geneigd zijn afval mee te nemen naar huis of naar een vuilnisbak verderop. “Zonder afvalbakken ontstaat ook een rustiger en mooier strandbeeld.”

In de poll op Texel-Plaza uit 2014 gaf een kleine meerderheid aan het een verbetering te vinden dat er dat seizoen geen afvalbakken zouden staan bij Paal 9, 12, 15, 17, 28 en 33. Uit enkele reacties bleek dat vooral rondslingerende hondenpoepzakjes als een probleem werd ervaren. We zijn benieuwd hoe er nu – 5 jaar later – over gedacht wordt.

Vandaar de pollvraag: heeft het weghalen van de afvalbakken op het strand gezorgd voor een schonere kustlijn óf juist niet?

Stemmen kan de komende week in de poll op Texel-Plaza.nl.Uw stem onderbouwen? E: redactie@texelsemedia.nl