Toeristenbelasting: nog geen uitsluitsel over tarief

Door Eva Groot
Gepubliceerd: Donderdag 11 Juli 2019, 9:07 uur
854 x bekeken
In een zaal vol logiesverstrekkers heeft de raad woensdag een motie van de VVD aangenomen die het college oproept het besluit tot verhoging van de toeristenbelasting met €0,40, evenals het loslaten van de zevendagengrens, te bevriezen. De motie kwam voor uit commotie die volgens de partij in de samenleving was ontstaan over het besluit. De raad besloot twee weken geleden tot de verhoging.


De VVD laat weten dat er bij het vaststellen van de toeristenbelasting sprake is van een soort ‘gentleman’s agreement’: “De raad stelt het tarief vast vóór het zomerreces, en niet in november – als de begroting wordt vastgesteld – zodat de toeristische sector tijd heeft om het nieuwe tarief te verwerken op websites en in brochures. Daarom stond dat onderwerp op de agenda van de raad van 26 juni en daarom hebben wij ‘ja’ gezegd tegen het voorgestelde tarief voor 2020”, laat de VVD weten.

“Helaas moeten we constateren dat over de besluitvorming behoorlijk wat commotie is ontstaan. Niet eens zozeer vanwege het besluit, maar vooral vanwege het communicatietraject. Vanwege de belofte het tarief voor het zomerreces vast te stellen, is in de raadsvergadering het besluit genomen niet verder in overleg te gaan met de sector. Dit heeft bij velen tot verontwaardiging geleid.”

Onder meer D66, de PvdA en Texels Belang – die allen overigens vóór de motie stemden – vroegen zich af hoe het kon dat de VVD twee weken geleden instemde met de verhoging, maar nu toch wil dat het college opnieuw in gesprek gaat met de toeristische sector. D66 gaf aan in juni al geopperd te hebben het besluit nog even uit te stellen. “We hadden onze voelsprieten toen niet helemaal goed”, verklaarde Nick Ran van de VVD.

De partij stelde daarom voor het besluit over de toeristenbelasting als ‘voorlopig’ te beschouwen, om de begroting sluitend te krijgen en ruimte te houden opnieuw met de toeristische sector in gesprek te gaan. De aanname betekent dat een definitief besluit over de toeristenbelasting pas in november zal worden genomen.

Alleen de fractie van GroenLinks stemde tegen: “Wij hebben twee weken geleden met ons volle verstand vóór gestemd. Op Texel wordt de infrastructuur – waar een grote investering voor gepland staat – overmatig gebruikt door toeristen, en daarom is het logisch voor hen de lasten te verhogen. Onze achterban was het hiermee eens. Afspraak is afspraak, zo staan wij erin”, aldus raadslid Elias Marseille.
Formule 1-spel
Reacties (3)