Tijgerspin.
Tijgerspin.

Klimaatverandering: exotische insecten ook op Texel

Laatste nieuwsberichten
Ten gevolge van klimaatverandering komen er diersoorten voor in Nederland die er voorheen niet waren. De tijgermug is daar één van en kan zorgen voor nogal wat problemen. Gelukkig komt deze soort niet voor op Texel, maar het Aziatische lieveheersbeestje bijvoorbeeld wel.

Arthur Oosterbaan van Ecomare laat weten: “De tijgermug is niet bekend op Texel, gelukkig, want dit is een gevaarlijke soort voor mensen. Deze wordt vooral door tuincentra verspreid en die doen er wel wat aan om dat te voorkomen.” Het Aziatische lieveheersbeestje komt wel, net als in de rest van het land, op Texel voor. “Dit kevertje verdringt andere soorten lieveheersbeestjes, maar veroorzaakt geen problemen voor mensen. Verder komen er letterlijk tientallen soorten exotische planten en dieren voor op en rondom Texel”.

Dat er nieuwe diersoorten voorkomen op Texel is niet nieuw. Het konijn komt bijvoorbeeld sinds de middeleeuwen op het eiland en is ook een ‘exotische diersoort’ in ons milieu. Maar dit proces wordt versneld door de stijgende temperaturen. De laatste toevoegingen zijn de tijgerspin, het visje de knorrepos en de plant de watercrassula, deze soorten komen voor sinds begin 21e eeuw. Deze soorten zijn vooralsnog niet schadelijk voor de omgeving, laat Oosterbaan weten.