Hardloper gewond na aanval buizerd; “Wees alert”

Door Eva Groot
Gepubliceerd: Donderdag 13 Juni 2019, 13:01 uur
3136 x bekeken
Een hardloper is woensdagmiddag rond 17.30 uur nabij het voetbalveld in De Koog aangevallen door een buizerd. De man liep een hoofdwond en een lichte hersenschudding op.


Tien minuten nadat de man voor zijn hardloopronde was vertrokken, keerde hij huiswaarts met bloed op zijn hoofd en handen. De vogel had hem van achteren aangevallen en de hardloper wist dan ook niet wat hem overkwam: “Hij dacht dat iemand hem een klap op zijn hoofd had gegeven, maar er was niemand te zien”, vertelt een familielid.

“Hij had een gat op het midden van zijn hoofd en drie kleinere wondjes in een driehoek er omheen. Hij is naar de dokter gegaan en heeft een kleine hersenschudding. Het gat hoefde niet gehecht.”

Navraag bij Staatsbosbeheer leert dat het gedrag van de buizerd in deze tijd van het jaar goed te verklaren is: “Buizerds krijgen rond deze tijd jongen en dan is het normaal dat ze beschermend gedrag vertonen”, aldus boswachter Anna Sprenkeling. “Het komt dan inderdaad wel eens voor dat ze snel bewegende mensen als bedreiging zien en aanvallen, meestal van achteren. Als de jonge buizerds over een aantal weken zijn uitgevlogen, keert de rust weer terug. Tot die tijd raden we mensen aan om alert te zijn en incidenten te melden bij Staatsbosbeheer.” Staatsbosbeheer laat weten de situatie zelf ook nauwlettend in de gaten te houden en waarschuwingsborden te zullen plaatsen.
Formule 1-spel
Reacties (0)