Eerste huiler gemeld: Ecomare laat pup liggen

Door Eva Groot
Gepubliceerd: Donderdag 13 Juni 2019, 8:10 uur
1061 x bekeken
Op het wad bij het gemaal van De Cocksdorp ontdekten passanten woensdag een jonge gewone zeehond. De pup was alleen en liet luidkeels van zich horen. De vinders waarschuwden Ecomare, waar het de eerste melding van een huiler is van dit geboorteseizoen. Toch ligt de zeehond nog steeds op het strand.


Ecomare volgt een terughoudend opvangbeleid. Dat houdt in dat alleen dieren worden opgevangen waarvan de verzorgers overtuigd zijn dat ze het zonder hulp niet redden. Dan gaat het om zieke, verstrikte of gewonde dieren en jonge dieren die geen moederzorg krijgen, terwijl ze dat nog wel nodig hebben. Van de huiler die bij De Cocksdorp lag, vermoedden de dierverzorgers dat zijn moeder wel voor hem zorgt. Vandaar dat zij hem niet hebben meegenomen.

“De pup was nog maar net geboren; hij had nog een stuk navelstreng”, laat Ecomare weten. “Hij was niet ondervoed. Het klagerige geluid dat hij maakt, dient om contact te houden met zijn moeder.” Dit overwegende, besloten de verzorgers hem te laten liggen en in de gaten te houden. “Om de moeder de kans te geven haar pup te voeden, is het wel belangrijk dat het jong met rust wordt gelaten.”

Vandaar dat een bordje met uitleg bij hem is geplaatst. Door blauwe markering op zijn vacht aan te brengen, weten de verzorgers dat hij gezien is en in de gaten wordt gehouden.

De verzorgers gaan regelmatig kijken bij de pup. Mocht blijken dat de pup niet door zijn moeder wordt bezocht, dan zal hij alsnog worden meegenomen.
Formule 1-spel
Reacties (0)