Afbeelding

Tien weken cel voor mishandeling met gitaar

Laatste nieuwsberichten
Een 31-jarige Texelaar die eind oktober vorig jaar een man in Den Burg met een gitaar twee gebroken onderarmen sloeg en twee maanden later de woning van een kennis in een begeleid wonen-project omvormde tot drugshol, moet tien weken de gevangenis in.

Dat bepaalde de politierechter in Alkmaar donderdag in een zaak die uren langer duurde dan gepland. De Texelaar, niet voor het eerst in het strafbankje, wist met gedeeltelijk succes de schuld van zich af te praten. De officier van justitie had vijf maanden gevangenisstraf geëist tegen de man, die zijn slachtoffer naar haar smaak ook een kleine €3.500,- schadevergoeding moest betalen. Maar dat was de politierechter te gortig.

Die vond dat het slachtoffer van de mishandeling voor een deel eigen verantwoordelijkheid droeg. In zijn woning in Den Burg streek de 31-jarige Texelaar met een vriend eind oktober neer om wat te gaan drinken, waarna zich in korte tijd onder invloed van drank en drugs onnavolgbare taferelen afspeelden. In het explosieve sfeertje waren oorzaak en gevolg niet helemaal te onderscheiden, maar duidelijk was dat de bewoner op een gegeven moment met een mesje de 31-jarige Texelaar licht aan het gelaat verwondde, waarna die hem met de gitaar drie harde klappen gaf en zijn beide onderarmen brak.

Tien weken cel was uiteindelijk voldoende afstraffing, aldus de politierechter, die een dikke streep trok door de schadevergoeding van ruim €4.200,- die het slachtoffer vroeg. Het slachtoffer ging bij het ontstaan van het conflict onvoldoende vrijuit om aanspraak te kunnen maken op welke schadevergoeding dan ook, aldus de politierechter.

In zijn uitspraak hield de politierechter rekening met de huisvredebreuk die de 31-jarige Texelaar tussen half december en half januari pleegde door het huis van een kennis in een begeleid wonen-project om te vormen tot drugshol, waar werd gedeald en gebruikt. Tegen beter weten in bleef hij zich ’s avonds en ’s nachts opdringen bij de bewoner. Aanwijzingen van de politie bij het huis vandaan te blijven negeerde hij, omdat dat met een kort, niet-ondertekend briefje gebeurde. “Ik nam het niet serieus”, zei hij doodleuk, tot verbijstering van de toehoorders.