OSG’ers kiezen kunstwerk ter herinnering aan dijkversterking

Door Eva Groot
Gepubliceerd: Donderdag 16 Mei 2019, 11:32 uur
658 x bekeken
Het kunstwerk ‘In veilige handen’ van kunstenaarsduo Maree Blok en Bas Lugthart wordt ter herinnering aan de dijkversterking door Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) nagelaten aan Texel. HHNK liet zich hiervoor adviseren door leerlingen van de OSG De Hogeberg.


Het kunstwerk wordt geplaatst bij ’t Horntje, goed zichtbaar vanaf de boot. Stichting Science Encounters Art (SEA) is benaderd om het project te begeleiden.

Drie gerenommeerde kunstenaars maakten een schetsontwerp dat zij presenteerden aan OSG-leerlingen met het vak CKV in hun pakket. Aan de hand van de door HHNK opgestelde criteria beoordeelden de leerlingen de ontwerpen. Het kunstwerk moet goed zichtbaar zijn vanaf de TESO-boot en de thema’s waterveiligheid en duurzaamheid uitdragen. Het kunstwerk moet refereren aan het motto van de dijkversterking: ‘bouwen aan de geschiedenis van Texel’. Daarnaast werd van de kunstenaars ook verwijzing naar SEA-thema verwacht: de verbinding tussen kunst, wetenschap én locatie.

Ruim driekwart van de leerlingen adviseerde HHNK voor ‘In veilige handen’ te kiezen. Zij vonden dat dit het best voldoet aan de criteria, maar ook het meest het gevoel van thuiskomen geeft. HHNK heeft de kunstenaars uitgenodigd het schetsontwerp uit te werken tot een definitief ontwerp, zodat het werk in het najaar gerealiseerd kan worden.

Het kunstwerk bestaat uit een grote ruimtelijke tekening van een hand, waarin een aantal kleinere beeldjes zijn geplaatst van iconen uit de natuur en cultuur van Texel.
Formule 1-spel
Reacties (0)