Hout op Texel: van sloophout tot handgemaakte decoratie

Door Astrid Witte
Gepubliceerd: Donderdag 16 Mei 2019, 8:52 uur
1070 x bekeken
“Eigenlijk is het een uit de hand gelopen hobby,” verklaart Linda den Braven uit Oudeschild, het gezicht achter Hout op Texel. Linda creëert van alles van steiger- en pallethout, zoals klokken, lampen, weekplanners, dienbladen en scrabbleletters. Het begon klein, maar ondertussen heeft ze haar eigen webshop en klanten door heel Nederland.


“Zes jaar geleden had ik in de winter tijdelijk geen werk. Mijn man Ap is van Steigerhout Texel. Hij had vaker restjes hout over en daar ben ik kerstbomen van gaan maken. Zo ben ik lekker verder blijven knutselen,” aldus Linda. “Ik werkte drie dagen in de viswinkel, maar ben dat een dagje minder gaan doen, zodat ik meer ‘in het hout’ kan. Toch houd ik de viswinkel aan als basis, want met mijn eigen bedrijf is het de ene week druk en de andere week wat minder. En ik vind het werk in de winkel erg leuk om te doen, vooral omdat ik veel contact heb met de klanten. In de schuur mis ik dat wel eens.”

Geen man, maar een vrouw
“Heel vaak hoor ik mensen zeggen: ‘Dat heeft je man mooi gemaakt.’ Ze verwachten niet dat er een vrouw achter zit. Het wordt iets minder, omdat ik ook veel met de bedrijfsbus rondrijd, maar nu ik in de krant kom, weet iedereen dat ik het ben!” Linda’s man maakt vooral houten meubels, terwijl Linda zich helemaal richt op de decoratieve dingen. Dat haar man al veel ervaring met hout had, kwam goed uit. “Ik heb het houtbewerken van hem geleerd. Vaak zoek ik leuke ideeën op op internet en dan vraag ik hem hoe ik dat kan maken. Zoals bijvoorbeeld een uurwerkje dat in een klok moet worden gefreesd. Hij legt het uit, maar uiteindelijk wil ik het allemaal zelf doen. We staan vaak samen in zijn schuur te klussen, heel gezellig. Alleen de achtergrondmuziekkeuze is altijd wel een dingetje.”

Familie
Linda en Ap hebben twee schoolgaande kinderen en het gezinsleven is goed te combineren met het werk. Linda: “Ik doe veel onder schooltijd, zodat ik er ben voor de kinderen wanneer ze thuiskomen. Meestal maak ik de basis in de schuur en neem het dan mee naar huis voor de afwerkingen, zoals het schilderwerk. Als de kinderen een vriendje mee hebben, zit ik vaak aan tafel te knutselen en dan zijn ze toch wel nieuwsgierig naar wat ik allemaal maak. Soms wordt het dan thuis of op school doorverteld en hoor ik de ouders er later over praten, echt grappig! ’s Avonds, als mijn man voetbal kijkt, ben ik er ook vaak mee bezig. Ik kan niet zo goed stilzitten, laat mij maar lekker mijn ding doen. Ap zegt wel eens: ‘Help, mijn vrouw heeft een hobby!’ Maar hij vindt het hartstikke leuk en geeft soms ook opdrachten van klanten aan mij door.” Ook pa en ma dragen hun steentje, of liever gezegd hun schelpje bij. Linda’s moeder speurt de stranden af naar geschikte schelpen, terwijl haar vader de benodigde pallets sloopt. “Soms denk ik: pap je bent 70, doe rustig aan. Maar hij vindt het fantastisch om te doen!”

Aan de man brengen
Hoe leuk je creaties ook zijn, ze verkopen is nog een ander verhaal. Maar ook dat gaat Linda goed af. “Mijn spullen lagen hier in Oudeschild eerst in een winkel, maar dat is gestopt, dus ik zoek nog een nieuw adres. In Den Burg wordt het een en ander verkocht bij Marie’s Hobby- & Decoshop. Verder sta ik op markten, zoals iedere week in De Cocksdorp. En ik moet het veel hebben van mond-tot-mondreclame. Zo heb ik een aantal Texel-klokken aan een bungalowpark verkocht en word ik wel eens gebeld door toeristen die in een van de huisjes zitten, of ze er een kunnen kopen. Dat is geweldig! En sinds november heb ik mijn eigen webshop. Erg makkelijk voor de mensen, want ze hoeven maar op een paar knoppen te drukken om iets te kopen. Zo heb ik al verkocht aan klanten in Brabant, Zuid-Limburg en Drenthe.”

Ben je benieuwd geworden naar de houten creaties van Linda? Neem dan eens een kijkje op haar website en wie weet hangt er binnenkort zo’n bijzondere klok in de vorm van het eiland bij jou aan de muur. Een baby’tje in je kennissenkring geboren? De grote scrabbleletters met bijbehorend letterplankje zijn een ideaal kraamcadeau. Alle producten zijn handgemaakt en uniek.
Zelf aan de slag? Linda geeft samen met een vriendin creatieve workshops. Neem voor meer info contact op.

Hout op Texel
Commandeurssingel 21, Oudeschild
I: www.houtoptexel.nl
E: info@houtoptexel.nl
T: 06-18105660

Formule 1-spel
Reacties (0)