10 vragen aan... Hennie Huisman

Door Eva Groot
Gepubliceerd: Donderdag 16 Mei 2019, 8:40 uur
1252 x bekeken
Eric Jonker gaf een vorige keer in deze rubriek aan graag een ambassadeur van zijn werkgever De Bolder terug te willen zien. Ze is wethouder en net als Eric Ajacied. “We hebben een goede klik met elkaar. Als ik schoonmaak op het gemeentehuis en ze komt aanlopen, houd ik vaak de deur voor haar open. ‘Gentleman’, zegt ze dan. Ik heb haar een keer meegenomen naar de barbecue van De Bolder, toen was ze mijn ‘date’. Gelukkig vond haar man het goed.” Tien vragen aan... Hennie Huisman.


Meer over Hennie
Hennie werd in 1963 geboren in de Jordaan. Als meisje uit een arbeidersmilieu in die tijd, werd ze geacht niet door te leren, maar te trouwen en kinderen te krijgen. Hennie dacht daar echter anders over. Ze slaagde voor het gymnasium, ging na de middelbare school uit huis, kraakte een woning, begon met een opleiding aan de Hogere Economische School en bekostigde haar studie met haar bijbaantje bij de Makro. Ze werkte daarna lange tijd voor ABN: eerst in Amsterdam, later in Den Haag. Diverse reorganisaties bij de bank zorgden er voor dat Hennie en haar man Albert na gingen denken over een ander leven. Zodoende kwam het paar op Texel terecht, waar ze Anja Hoeve betrokken. Om nieuwe mensen te leren kennen, namen ze een kijkje bij ‘Gasten van de raad’: een avond waarop burgers kennis kunnen maken met de gemeentepolitiek. Al snel sloten Hennie en Albert zich aan bij de VVD. Hennie bleef werken bij de bank tot ze in 2010 begon aan haar eerste termijn als wethouder bij de gemeente Texel.

Van het zakenleven naar de politiek?
“Bij de bank heb ik jarenlang op het kantoor gewerkt, maar die setting was eigenlijk niets voor mij: ik houd van buiten zijn en van met mensen omgaan. Bij de bank had ik de functie van accountmanager, waardoor ik gelukkig veel op bezoek kon bij klanten. Dat zorgde er echter ook voor dat ik niet actief kon worden in de politiek: mijn werkgever vond die combinatie niet gepast. Toen twee raadsleden van de Texelse VVD voor de verkiezingen van 2010 afsplitsten en hun eigen partij startten, zocht de fractie iemand om naar voren te schuiven als potentieel wethouder. Dát kon natuurlijk wel.” Zo geschiedde: Hennie is inmiddels bezig met haar derde termijn. Het bevalt haar nog altijd goed. “De politiek is wel even anders dan het zakenleven: je bent veel bezig met draagvlak creëren, terwijl in het zakenleven alles snel gaat. Maar de afwisseling, de discussies en de feestelijkheden maken het werk prachtig.”

Jeugddroom?
“Als buitenbeentje in de wereld waar ik in opgroeide, wilde ik graag rechten studeren. Omdat dat er toen nooit van gekomen is, besloot ik vier jaar geleden mijn jeugddroom na te jagen. Als ik geen wethouder meer ben, wil ik graag iets met die studie gaan doen, bijvoorbeeld een adviesbureau starten als link tussen de overheid en burgers. De studie is – naast mijn werk als wethouder – best pittig, maar ik ben blij dat ik ervoor gegaan ben.”

Buitenmens
“Ik ben graag buiten en gebruik op Texel de auto nauwelijks: ik fiets naar mijn werk in Den Burg en fiets naar De Koog voor boodschappen. In het bos of op het strand ga ik graag wandelen met onze Jack Russells Jackie en Mex. Waar ik vaak te vinden ben, is op een bankje aan de Ploeglanderweg. Het is een heerlijk plekje: beschut tegen de wind en in de zon. In plaats van in een kantoor, lees ik daar mijn stukken voor mijn werk of studie. Een uurtje lezen, de frisse bosgeur opsnuiven, de benen strekken en weer naar huis.”

Ontspanning
“Behalve door te fietsen, kom ik ook aan mijn beweging door elke zaterdag hard te lopen en op dinsdag te volleyballen. Ik ben sportief, maar kan ook prima achterover leunen: Albert en ik gaan graag naar Klif 12 of naar de bioscoop. Actiefilms en science fiction zijn mijn favorieten. We mogen onze handen dichtknijpen dat we deze voorzieningen op Texel hebben en ik maak er dan ook dankbaar gebruik van.”

Ajacied
“Ik kijk graag naar sport en voel me wat dat betreft one of the guys: voetbal kijken doe ik meestal met een club mannen en ook mijn enthousiasme over Max Verstappen kan ik niet vaak delen met vrouwen. Hoe Verstappen de Formule 1 nieuw leven heeft ingeblazen, vind ik prachtig. Hij heeft een brutale rijstijl en de hele wereld praat over hem. Wat betreft voetbal ben ik een echte Ajax-fan. Niet eens zozeer omdat ik uit Amsterdam kom, maar gewoon omdat het het beste team is. Ik waardeer de schoonheid van het spel: mooie passes, goed inzicht... Vroeger ging ik veel naar wedstrijden, tegenwoordig niet meer. Een troost is dat het op tv vaak beter te zien is.”

Favoriete vakantieland?
“Reizen is mijn passie, maar door investeringen aan ons recreatieve verhuurbedrijf Anja Hoeve zijn Albert en ik sinds 2015 nauwelijks weggeweest. Tot afgelopen december: we hebben toen een reis gemaakt door Florida. We houden erg van Amerika: het is een land met veel diversiteit. De natuur is er prachtig en de steden indrukwekkend. Indruk maakte ook de sterfdag van Elvis in Memphis. Ik ben niet per se een fan, maar het was prachtig om te zien hoe iedereen, jong en oud, zich uitdoste als Elvis – compleet met bakkebaarden en wit pak. Ook Halloween is een belevenis: alles wordt groots aangepakt. Die uitbundigheid is nog eens wat anders dan onze calvinistische inslag.”

Wat kan er beter in de samenleving?
“Waar Nederlanders wel iets van zouden mogen leren, is de Amerikaanse mentaliteit. Amerikanen zijn trots op hun eigen prestaties en zien een tegenslag niet als een reden om te stoppen met het bereiken van hun doel. Hier daarentegen, steekt men liever niet met het hoofd boven het maaiveld uit en worden ‘mislukkingen’ meewarig aangekeken. Ook vind ik het mooi dat ze kinderen van jongs af aan op een podium zetten. Daar krijg je zelfverzekerde sprekers van. Wees trots, dat is het devies.”

Min- en pluspunt?
“Ik ben een vasthoudend type en kan behoorlijk drammen. Zeker in de politiek loop ik er vaak tegenaan dat ik van nature ongeduldig ben: je moet een lange adem hebben en dat is niet mijn sterkste kant. Gelukkig leer ik steeds beter om geduld op te brengen en op die manier het gewenste resultaat te bereiken. En ook belangrijk: ik kan inmiddels ook beter loslaten. Bovendien heb ik een goed inlevingsvermogen, wat ook erg handig is. Ik kan vaak begrip opbrengen voor hoe anderen iets beleven. Je kunt er vervolgens niet altijd wat mee, maar het is voor mensen heel fijn om te weten dat ze gehoord en begrepen worden.”

Volgende gast?
Wie Hennie graag terug zou willen zien in deze rubriek, is Ruud Kalusche. “Hij is, net als ik, een Amsterdammer en werkte jarenlang als marketingman voor De Telegraaf. Hij heeft de krant in de jaren ’80 op de kaart gezet. Toen hij naar Texel verhuisde, hield hij zich onder meer bezig met het adviseren van de VVV en TESO. Ook kwam hij met het plan voor een Texelvignet en ontwikkelde hij het Texelpaspoort. Ruud heeft ludieke ideeën en een onnavolgbare manier van denken.”
Formule 1-spel
Reacties (0)