Naar de stembus voor Europa?

Door Eva Groot
Gepubliceerd: Woensdag 15 Mei 2019, 16:48 uur
671 x bekeken
Op donderdag 23 mei vinden de verkiezingen voor het Europees Parlement plaats. Inwoners van alle 28 lidstaten kiezen hierbij hun vertegenwoordiging in de Europese Unie. Deze Europarlementariërs worden gekozen voor een termijn van vijf jaar. Brussel mag dan een eind weg zijn, ook op Texel kunnen we naar de stembus voor het Europees Parlement (EP).


Het EP vertegenwoordigt ruim een half miljard Europeanen en bestaat uit 750 afgevaardigden, plus de voorzitter. Nederland heeft 26 zetels.
Het EP stelt samen met de Europese Commissie en de Raad van de Europese Unie nieuwe EU-regels vast. De lidstaten werken op veel terreinen samen: zo drukt de EU een stempel op het beleid over landbouw, visserij, consumentenrechten, milieu, immigratie en terrorismebestrijding. Ook werken de lidstaten nauw samen op de gebieden van defensie, buitenlands beleid, handel, interne markt en economie.

In 2014 was de opkomst voor de verkiezingen van het Europees Parlement in Nederland 37,3 procent en daarmee een stuk minder ‘populair’ dan de gemeenteraads-, Provinciale Staten- of Tweede Kamerverkiezingen.

De redactie is benieuwd: bent u van plan om donderdag naar de stembus te gaan? Stem in de poll. Uw stem onderbouwen? E: redactie@texelsemedia.nl.
Formule 1-spel
Reacties (0)