Eric Jonker. (Foto: Eva Groot)
Eric Jonker. (Foto: Eva Groot)

10 vragen aan... Eric Jonker

10 vragen aan
Marit de Porto gaf een vorige keer in deze rubriek aan graag een andere medewerker op het gemeentehuis terug te willen zien. “Hij werkt bij De Bolder én maakt schoon op het gemeentehuis. Hij is zéér geïnteresseerd in de politiek en heeft er mede voor gezorgd dat op het gemeentehuis een keer een verkiezingenavond voor verstandelijk beperkten is gehouden. Ik heb bewondering voor zijn betrokkenheid en stevige mening en vind dat hij het verdient om een keer in de schijnwerpers te staan.” Tien vragen aan... Eric Jonker.

Meer over Eric
Eric (30) woont met zijn ouders, tweelingbroer en hond in Den Burg; zijn twee oudere broers wonen in Den Helder. Eric werd geboren in het ziekenhuis, tien weken vóór de uitgerekende datum. Daar liep hij een bacterie op, waardoor hij een hersenbloeding kreeg en in de tijd die volgde vaak geopereerd moest worden. “Daarom kan ik niet lezen en schrijven en hebben we van mijn 2e tot 19e in Den Helder gewoond: daar kon ik speciaal onderwijs volgen en zo waren we dichtbij het ziekenhuis”, vertelt Eric. Eenmaal terug op Texel ging Eric aan het werk bij De Bolder. Eerst als vrijwilliger, maar sinds 2009 heeft hij een vast contract. Hij werkt vier middagen in de week op de afdeling Vloerplaten; in de ochtenden maakt hij schoon op het gemeentehuis. In de toekomt ziet Eric zichzelf graag op dezelfde voet verder gaan. “Al hoop ik nog op een vaste baan op het gemeentehuis. Mijn collega, die daar ook via De Bolder schoonmaakt, is nu 60. Als hij met pensioen gaat, hoop ik zijn plek in te mogen vullen.”

Wat doe je in je vrije tijd?
In zijn vrije tijd houdt Eric zich graag bezig met politiek, voetbal en Nederlandse films, series en muziek. “Zo lang ik me kan herinneren, is GTST (Goede Tijden, Slechte Tijden, red.) mijn favoriete serie. De acteur die Ludo Sanders speelt, vind ik vanaf het begin al heel leuk. Het is een goede acteur en hij speelt een schitterend mannetje, altijd keurig in pak. Ook de politieserie Flikken Maastricht kijk ik graag.”

Favoriete voetbalteam?
“Het hele gezin is Ajax-fan. Mijn ouders hebben zelfs via Ajax verkering gekregen: ze gingen samen naar een wedstrijd. Ik heb zelf zes jaar lang een seizoenskaart gehad, maar sinds we niet meer in Den Helder wonen, is het lastiger om naar het stadion te gaan. Nu zitten we trouw voor de tv. De oud-verdediger Jan van Tongen vond ik heel goed, maar hij is naar een buitenlands team gegaan. Ik heb geen voorkeur meer voor een bepaalde speler: het hele team is goed.”

Mooiste plek
“Israël vind ik een heel mooi land. Ook de politieke situatie in het land is interessant en die interesse deel ik met mijn vader. In 2016 ben ik er met mijn ouders geweest: we hebben in acht dagen allerlei mooie plekken gezien. Jeruzalem en Tel Aviv vond ik mooi, zwemmen in de Dode Zee bijzonder en het vliegveld maakte ook veel indruk, met de namen van de oprichters van de staat. We willen graag nog een keer gaan, maar dan als het er rustig is. Ik voelde me er erg thuis, alleen is het jammer dat ze er buitenlands spreken. Gelukkig hadden we een Nederlandstalige gids.”

De politiek
“Ik ben erg geïnteresseerd in binnenlandse en buitenlandse politiek en volg graag het nieuws. Ik vind het interessant om me te verdiepen in welke partij standpunten heeft die voor welke mensen goed zijn. Zo zijn linkse partijen vaak goed voor de sociale werkvoorziening, dus voor mij, maar zijn ze vaak tegen de staat Israël. Dat zijn voor mij belangrijke punten. Voor de gemeenteraadsverkiezingen heb ik met Marit en de burgemeester een politieke avond voor mensen met een beperking georganiseerd. De reacties waren goed, al vonden sommigen het heel ingewikkeld. De kunst is om het zo makkelijk mogelijk uit te leggen: je hebt rechts, midden en links, kies een paar onderwerpen die jij belangrijk vindt en kijk hoe de partijen daar over denken. Als je alles wilt weten, wordt het te moeilijk. Ik hoop dat we nog eens zo’n avond kunnen houden.”

Favoriete muziek
“Ik houd van ouderwetse, Nederlandstalige muziek, zoals Boudewijn de Groot en Rob de Nijs. Binnenkort gaan we naar een concert van Willeke Alberti. Daar ben ik mee opgegroeid, al is het ook gewoon mijn eigen smaak. Ik heb niet zo veel met moderne muziek: geef mij maar oudere muziek. Zo luister ik ook graag naar de Bee Gees en Whitney Houston.”

Scooter
Eric toert het eiland rond op een zwarte Vespa-scooter. Zijn rijbewijs halen was niet vanzelfsprekend: omdat hij niet kan lezen en schrijven, kon hij geen regulier theorie-examen doen. Gelukkig kwam daar een oplossing voor. “In die tijd liep ik stage bij een bedrijf waar ik een collega had die een eigen rijschool runde. Hij zei: ‘Eric, ook jij kunt het halen, we gaan ervoor zorgen’. Hij hielp me alle borden oefenen – ook onder werktijd – en toen mocht ik bij het CBR mondeling een examen doen. Ik moest vijftig vragen beantwoorden en haalde het. ‘Ik ben geslaagd!’, riep ik door de hal bij het CBR. Toen keken de mensen wel even raar op, maar dat maakte me niet uit.”

Bewondering voor?
“Ik heb bewondering voor mijn vader. Hij doet het goed als buschauffeur en was fractievoorzitter voor Texel 2010 in de gemeentepolitiek. Ik vind dat mooi en zou willen dat ik dat kon. Maar mijn vader zegt altijd ‘Je moet niet kijken naar wat je niet kan, maar kijken naar wat je wél kan’. Daar richt ik me dan ook maar op.”

Wil je verder nog iets kwijt?
“Ik wil Marit graag bedanken dat ze me heeft opgegeven. Ik keek er erg naar uit en vond het ontzettend leuk. Wat ik verder nog kwijt wil, is dat ik mijn oud-collega Daan Koopman mis. Daan was de bode op het gemeentehuis en is sinds kort met pensioen. Elke ochtend dronken we een kopje koffie en hadden we een praatje. De start van de dag is niet meer hetzelfde sinds Daan weg is.”

Volgende gast?
Wie Eric graag terug zou willen zien in deze rubriek, is Hennie Huisman. “Mevrouw Huisman is ambassadeur van De Bolder, wethouder en Ajacied: we hebben een goede klik met elkaar. Als ik schoonmaak op het gemeentehuis en ze komt aanlopen, houd ik vaak de deur voor haar open. ‘Gentleman’, zegt ze dan. Ik heb haar een keer meegenomen naar de barbecue van De Bolder, toen was ze mijn ‘date’”, lacht Eric. “Gelukkig vond haar man het goed.”

Tekst en foto: Eva Groot