Weblog: Octopus bij Ecomare
Weblog: Octopus bij Ecomare Foto: Texelditweekend

Weblog: Octopus bij Ecomare

Natuur
Sinds kort zwemt er een octopus in ons zeeaquarium. Ik vind het een bijzonder dier om te zien, met z’n bolle toet en kleine oogjes die alles in de gaten houden! Er zijn verschillende soorten octopussen; de soort die wij hebben rondzwemmen, heet kleine achtarm. Het is de meest voorkomende soort. Het dier is heel schuw en verbergt zich het liefst tussen de stenen. Als je hem ziet, heb je geluk!

De kleine achtarm heeft nog meer namen: zo wordt hij ook gewone octopus en kraak genoemd. Het dier leeft in de Noordzee, in kleine holletjes op rotsbodems. Hij kan tot dieptes van 10 tot 150 meter zitten. Het Nederlandse deel van de Noordzee is niet dieper dan 40 meter en de bodem bevat niet veel rotsen, dus de kans is klein dat je deze dieren in onze wateren vindt. Toch is er een aantal vangsten bekend van dit dier in de Waddenzee en voormalige Zuiderzee. Dit dier hebben wij van een Texelse visser gekregen.

Schelpdier zonder schelp
Octopussen vallen onder de inktvissen, net als de zeekat. Voor bezoekers van het Texelse strand is de zeekat bekender, dankzij de rugschilden die soms overvloedig op het strand liggen. Het rugschild dat je vindt, is zijn ‘schelp’, het zit alleen niet aan de buitenkant maar ín zijn lijf. Wat de meeste mensen niet beseffen, is dat deze kleine achtarm en al die andere inktvissen schelpdieren zijn! Om het nog onbegrijpelijker te maken: kleine achtarmen hebben helemaal geen inwendige schelp meer. Hun lichaam is volledig week op de snavelachtige bek na. Toch zijn ook octopussen schelpdieren.

Kort leven
Inktvissen leven kort. De zeekat kan 1-3 jaar oud worden, de kleine achtarm leeft in het wild gemiddeld maar 18 maanden. Het vrouwtje achtarm is groter dan het mannetje. Wanneer ze tussen de 400-1000 gram weegt, is ze geslachtsrijp. Na het paren, eieren leggen en bewaken van de eieren tot ze uitkomen, gaat het vrouwtje dood.

Kleine Houdini
De octopus is te zien in het aquarium van het zeelab. Dit is het enige aquarium dat groot genoeg is en een deksel heeft. Vooral het deksel is belangrijk! Kleine achtarmen zijn namelijk net kleine Houdini’s als het op ontsnappen aankomt.

Vrouwtje?
Kleine achtarmen eten hoofdzakelijk garnalen, kreeftjes en krabben. Ze worden wel af en toe gevangen in Nederlandse wateren maar ze paaien hier niet. Het schijnt dat de meeste kleine achtarmen die hier gezien worden voedselzoekende vrouwtjes zijn. Helaas kan ik niet zeggen welk geslacht ons dier is. Ik vind haar of hem, hoe dan ook, prachtig!

Door: Jarco Havermans