Afbeelding

Kunstcolumn: Piet de Bruin

Laatste kunst & cultuurberichten
Beeldendekunsttexel is een portal voor alle informatie over kunst op Texel, over beeldend kunstenaars, hun werk en exposities. In deze rubriek wordt iedere veertien dagen aandacht besteed aan een Texelse kunstenaar. Deze keer houtkunstenaar Piet de Bruin.

Piet de Bruin (Bussum, 1957) groeide op in het Spanderswoud, een uniek natuurgebied in ’t Gooi. Zijn liefde voor het landelijk leven werd hem met de paplepel ingegoten. Een enorme passie voor flora en fauna geeft Piet de stevige basiskennis voor wat later zijn ambacht wordt. Hij is autodidact, het buitenleven is zijn grootste leermeester. Tien jaar geleden vestigde Piet zich samen met zijn vrouw Lia in het buitengebied van De Cocksdorp. Texel inspireerde hem.

Piet ziet zichzelf niet als kunstenaar: “Ik begrijp niet waarom kunst als iets verhevens wordt gezien, het talent is mij gewoon gegeven, ik zie mijn werk als ambacht. Hout leeft, hout heeft een ziel en die ziel geef ik vorm. Ik weet wat hout nodig heeft. Zelfstandige sculpturen of als basis voor lampen en tafels maken is het mooiste dat er bestaat. Hout is mijn passie!”

Zijn werk is voor het grootste deel figuratief, zoals zijn ‘watervechter’, gemaakt uit boomwortels. Daarentegen is zijn ‘zwaan’ abstracter van vorm, omdat hij daar meer hout heeft moeten verwijderen. Hij laat de vorm van het hout dat hij vindt zoveel mogelijk in de gevonden staat.

Piet de Bruin werd in 2017 voor de tweede keer geselecteerd voor de expositie ‘Vormgevers in hout’ in Fort Vechten bij Bunnik. Hij is lid van de kunstenaarsvereniging ZOUT, waarbij hij deelnam aan verschillende exposities. Daarnaast is hij actief in den lande zoals op de manifestatie ‘Twee levens in hout’ in Von Gimborn Arboretum in Doorn. Tijdens de ondergenoemde expositie laat hij zowel oud als nieuw werk zien. Hij ontmoet en vertelt u graag over zijn werk en drive. Piet exposeert van 19 tot 26 april in Kunstlokaal ZOUT.

Kunstlokaal ZOUT
Paelwerck, hoek Abbewaal
Dagelijks open van 11.00 tot 16.00 uur.
Op afspraak kunt u hem ontmoeten in zijn atelier
Hoofdweg 90, De Cocksdorp
T: 06-50879900
I: www.texelwoodart.nl