Afbeelding

Gemeente in actie tegen woningnood

Laatste nieuwsberichten
De woningnood op Texel neemt toe. De prijzen van koopwoningen stijgen hard, de wachttijd voor een sociale huurwoning wordt onacceptabel lang. Het college van B&W heeft daarom een actieplan Wonen opgesteld.

De acties in het plan – dat in de commissievergadering van 2 april door de raadscommissie zal worden besproken – moeten ervoor zorgen dat Texelaars sneller een geschikte woning kunnen vinden. B&W willen onder meer de huisvestingsvergunning herinvoeren, woningbouw versnellen, tijdelijke huisvesting realiseren, tijdelijk wonen in recreatieve eenheden toestaan en illegale recreatieve verhuur in permanente woningen tegengaan.

Het herinvoeren van de huisvestingsvergunning zorgt ervoor dat de schaarse woningen bij voorrang terechtkomen bij mensen met een economische en/of maatschappelijke binding aan Texel. Ook wordt in kaart gebracht waar de gemeente nog grond heeft in de dorpskernen. Door deze inbreilocaties te benutten, kan snel geschakeld worden om woningbouw te realiseren.
De gemeente heeft een woningbouwprogramma 2020-2030 gemaakt. Op deze lijst staan alle locaties, waaronder de vrijkomende schoollocaties, die in aanmerking komen voor woningbouw. Op deze locaties kunnen zo’n 350 tot 400 woningen gerealiseerd worden. Om de uitvoering te versnellen, wordt ingezet op extra projectleiding. Hierdoor kunnen er zo’n zestig woningen per jaar gerealiseerd worden. Dit is twee keer zo veel als gebruikelijk.

Ook wordt gekeken waar tijdelijke woonunits, zoals geplaatst aan de Slingerweg, neergezet kunnen worden. Ook wordt samen met het bedrijfsleven gekeken hoe er oplossingen gevonden kunnen worden voor huisvesting van (seizoens)werknemers. Op 25 februari is een brainstormavond geweest. De gemeente wil faciliteren om de ideeën die hier naar voren kwamen te kunnen realiseren.

De gemeente zet actief in op het handhaven van illegale verhuur van permanente woningen. “In het afgelopen jaar zijn 28 handhavingszaken afgehandeld. Aan de betreffende huiseigenaren is waar nodig een dwangsom opgelegd, om de illegale verhuur te stoppen. Deze woningen kunnen uiteindelijk weer toegevoegd worden aan het woningbestand.”

De gemeente heeft voor noodgevallen nieuw beleid gemaakt. In afwijking van de normale situatie kan er voor een tijdelijke noodsituatie,voor maximaal 3 jaar, toestemming worden verkregen om in een recreatieve opstal te wonen. Het moet wel gaan om een legale en brandveilige situatie, het is bedoeld voor huishoudens met een economische of maatschappelijke binding op Texel.