Afbeelding

Festival ‘Democracy Alive’: zeepkistsessies en talkshows

Laatste nieuwsberichten
Op 11, 12 en 13 april vindt op de Groeneplaats en het park te Den Burg het ‘Festival voor de Democratie’ (Democracy Alive) plaats. Dit is een internationaal evenement in de aanloop naar de Europese verkiezingen, met als thema ‘democratie’. Tal van kopstukken uit de politiek worden verwacht, samen met ruim 3.000 voornamelijk buitenlandse jongeren.

Op de Groeneplaats in Den Burg – naast de locatie waar de nieuwbouw plaatsvindt - komt een grote tent. “Hier heeft de organiserende European Movement International een eigen invulling voor”, laat de gemeente weten. “In het park komen diverse kleinere paviljoens, van uiteenlopende belangenorganisaties met evenementen en presentaties van invloedrijke personen.”

Ook Texel heeft een eigen tent. “Hierin kunnen bezoekers onder andere door middel virtual reality het eiland beleven. Daarnaast komt er tegenover de tent een ‘zeepkist’, waar iedereen die dat wil zijn mening mag geven, als een soort ‘speakerscorner’. Op whiteboards kunnen mensen die dat liever niet doen, maar wel iets kwijt willen, een reactie opschrijven. Er zullen deelnemers uit de Europese, landelijke en lokale politiek en van belangenorganisaties actief worden benaderd om hieraan mee te doen. Als dat buitenlandse gasten betreft zal de voertaal Engels zijn, waarna een Nederlandse samenvatting wordt gegeven.”

“Daarnaast wordt op de vrijdag en zaterdag van 20.00 tot 21.00 uur een talkshow gehouden, waarbij de opvallende dingen van die dag worden doorgenomen en wordt nagepraat door verschillende gasten. Op vrijdag is de leiding aan tafel in handen van Tessa van Daalen, op zaterdag begeleidt burgemeester Michiel Uitdehaag de gesprekken. De locatie hiervan wordt nog bekendgemaakt.”

Kunstenaarsvereniging Zout is benaderd of enkele van hun leden aan de hand van enkele thema’s en stellingen over democratie tijdens het festival in Den Burg kunstwerken willen maken. “Het idee is dat er gesprekken tot stand komen met voorbijgangers over de interpretatie van de thema’s.”