De Texel Bank in Assen. (Foto: Margriet Benak / RTV Drenthe)
De Texel Bank in Assen. (Foto: Margriet Benak / RTV Drenthe)

‘Texel Bank’ in Assen krijgt monumentenstatus

Laatste nieuwsberichten
De ‘Texel Bank’ in Assen wordt officieel een monument. Dat meldt RTV Drenthe. De bank was een geschenk van de Texelse bevolking aan de Assenaren, als dank voor alle hulp en gastvrijheid die Texelaars kregen in het laatste half jaar van de Tweede Wereldoorlog.

De Texel Bank, een metselwerk met daarin de wapens van Assen en Texel, werd onthuld in april 1950. Achthonderd eilandbewoners van 17 tot 35 jaar, werden de laatste maanden van de oorlog in Assen tewerkgesteld door de Duitsers.

Een lokaal PvdA-raadslid stelde vorig jaar dat het bankje er verweerd bij staat en onderhoud nodig heeft. RTV Drenthe meldde toen dat, omdat het in november 75 jaar geleden is dat de eerste Texelaars naar Assen kwamen en de kans groot is dat dit herdacht gaat worden, de lokale PvdA wil dat het oorlogsbankje hersteld wordt. Daarop besloot de gemeente te kijken of het bankje in gevaar is en er eerder dan gepland – namelijk over een paar jaar - restauratie nodig is. Nu besluit het college, op advies van de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit, dat het bankje de monumentenstatus krijgt. Waarschijnlijk leidt dat dit jaar ook nog tot wat herstelwerk, meldt RTV Drenthe.