STM delft onderspit in conflict met directeur

Door Bak & Bakker Mediabureau
Gepubliceerd: Woensdag 20 Maart 2019, 9:21 uur
1415 x bekeken
In het arbeidsconflict met directeur Pauline Folkerts heeft de Raad van Toezicht (RvT) van Stichting Texels Museum (STM) dinsdag een bittere pil te verwerken gekregen. De voorzieningenrechter in Alkmaar stelde dat de RvT de directeur vorige maand niet had mogen schorsen.


De RvT is door de rechter verplicht Folkerts binnen twee dagen te laten terugkeren in haar directiefunctie bij STM. Daar gaat ze – op aanwijzing van de rechter – deel uitmaken van een driekoppig directieteam. De RvT moet alle medewerkers en vrijwilligers informeren dat Folkerts ten onrechte is geschorst en terugkeert op haar post.

Helemaal onmiddellijk gaat dat nog niet gebeuren. Folkerts en de RvT kwamen tijdens de zitting enkele weken geleden overeen een eventueel vonnis van deze strekking niet voor 5 april aanstaande effectief in werking te laten treden. Dat biedt hen tijd en gelegenheid de verstoorde onderlinge verstandhouding via mediation (bemiddeling) weer te herstellen.

Folkerts raakte vorig jaar april voor langere tijd uit de roulatie wegens (tijdelijke) arbeidsongeschiktheid. Ze keerde in december fulltime terug, na eerder enkele maanden met ‘passend werk’ te zijn gere-integreerd. In haar afwezigheid werden de honneurs waargenomen door twee interim-directeuren.

Samen met hen werkte Folkerts al aan de realisering van een driekoppig directieteam – een wens van de RvT – toen ze door een reeks gebeurtenissen met diezelfde RvT in conflict kwam. Dat leidde er begin februari toe dat de RvT het vertrouwen in haar opzegde, haar schorste en de verdere toegang tot haar werkplek ontzegde.

Dat had de RvT nooit op die manier mogen doen, aldus de rechter dinsdag. Hij oordeelde dat er geen wettelijke, billijke en redelijke grond voor de schorsing was. Van de kritiek van de RvT – Folkerts voer een eigen koers en wilde zich niet committeren - is volgens de voorzieningenrechter helemaal niets gebleken. Voor een schorsing waren geen “deugdelijke gronden” aanwezig, concludeerde hij.
Formule 1-spel
Reacties (0)