Kermis in Den Burg. (Archieffoto Texelse Media)
Kermis in Den Burg. (Archieffoto Texelse Media)

Geen kermis op Texel in 2019, komst circus onzeker

Laatste nieuwsberichten
Zowel in De Koog als in Den Burg zal dit jaar geen kermis plaatsvinden. Dat meldt de gemeente. Of er deze zomer een circus naar Texel komt, is nog onzeker.

De reden dat er geen kermis komt, is dat er geen plaats is voor de attracties en de exploitanten: er wordt in Den Burg gewerkt op de Groeneplaats én aan de Emmalaan, waar normaliter de exploitanten hun wagens neerzetten. Deze huisvesting is ook nodig voor een kermis in De Koog. Of er deze zomer een circus naar Texel komt, is nog onzeker: naar aanleiding van het circus op de Nikadel in 2018 kwamen veel klachten binnen. Als het circus zelf een terrein kan vinden dat voldoet aan alle eisen uit bestaande wet- en regelgeving, kan het circus een aanvraag voor een evenementenvergunning indienen, meldt de gemeente.

De kermis in Den Burg en De Koog zijn aansluitend op elkaar in juli, het circus is altijd in augustus. In 2018 is er van 10 t/m 20 augustus een circus geweest aan de Nikadel in De Koog. Over het formaat van het circus en de hoeveelheid parkeerplaatsen die het circus in beslag nam, kwamen veel klachten binnen. “De parkeerproblematiek is een hot issue in De Koog”, zegt de gemeente hierover. “De ondernemers van De Koog geven aan dat zij het economisch belang van parkeerplaatsen groter achten dan het economisch belang van een kermis of circus op het parkeerterrein. Een meerderheid van de Koger ondernemers heeft zich uitgesproken tegen een kermis en een circus.”

Het contract met de organisator van de kermis verliep afgelopen jaar. De gemeente is inmiddels gestart met voorbereiding van de aanbesteding voor 2020 tot 2022. “Hierbij wordt ook gekeken naar een geschikte locatie voor de kermis en een geschikte locatie voor de huisvesting van de exploitanten. Dan kan het college ook beslissen of er kermis in De Koog moet komen.”