Afbeelding

Democracy Alive: groot Europa-festival op Texel

Laatste nieuwsberichten
Op 11, 12 en 13 april vindt op Texel voor het eerst het driedaagse internationale festival ‘Democracy Alive’ plaats. Volgens de organisatie biedt het festival de ruimte voor duizenden deelnemers, die “hun kijk op de democratie en Europa zullen communiceren”.

Op de website www.democracyalive.eu worden Europese burgers, politici, bedrijven, influencers, activisten en organisaties uitgenodigd om zich met “duizenden andere Europeanen” te verenigen op Texel.

De omschrijving van het festival is als volgt: “Het is een uitdagende tijd voor de Europese democratie, met de Brexit, waarbij het extreemrechtse populisme en antidemocratische tendensen toenemen. Daarom is het tijd om samen te komen en te bewijzen dat de Europese democratie verder reikt dan de gangen van Brussel en dat onze gemeenschappelijke Europese identiteit relevant is voor elke Europeaan in hun dagelijks leven. Om de kloof tussen burgers en degenen die ons vertegenwoordigen te overbruggen en om vertrouwen en optimisme terug te brengen in het Europese project, willen we een ruimte creëren waar burgers, het maatschappelijk middenveld, bedrijven en onze verkozen vertegenwoordigers samen kunnen komen en een echte dialoog aan kunnen gaan over de belangrijke kwesties die er toe doen.”
Democracy Alive, dat volgens de website plaats zou moeten vinden op de Groeneplaats, heeft voor Texel gekozen omdat het de mogelijkheid biedt om buiten de ‘Brussel-bubbel’ bij elkaar te komen, het eiland makkelijk te bereiken is en volgens de festivalomschrijving alles heeft voor een succesvol evenement, zoals ervaring met grote evenementen, veel accommodaties en een toegewijde gemeenschap die “verheugd is het gezelschap op ons eiland te verwelkomen”. Het festival belooft op een hoofdpodium vooral events in de middagen en avonden te organiseren, zoals discussies, debatten, workshops en meer. Volgens de website zijn ook lokale food trucks en livemuziek aanwezig. Wat er verder precies op de agenda staat, wordt uit de website niet duidelijk.

De redactie is benieuwd of de lezers inderdaad open staan voor een evenement van dergelijke omvang. Het Democracy Festival op Texel: een goed idee? Stem de komende week in de poll. Uw stem onderbouwen? E: redactie@texelsemedia.nl.